Kanton Sarajevo aktivno radi na osnivanju ureda za dijasporu

Vijesti 12. feb 202220:56
Podijeli:
Izvor: N1

Kanton Sarajevo aktivno radi na osnivanju ureda za dijasporu da bi se uspostavila bolja komunikacija i saradnja sa državljanima Bosne i Hercegovine, kao i njihovim potomcima rođenim u dijaspori.

U skladu sa nadležnostima i mogućnostima, kantonalna vlast u Sarajevu kao glavnom gradu, ekonomskom i administrativnom centru, želi omogućiti svim Bosancima i Hercegovcima u dijaspori osnovne komunikacijske kanale u cilju povezivanja, produbljivanja i jačanja veza domovine Bosne i Hercegovine sa našom dijasporom, te promovisanjem bosanskog jezika u dijaspori.

Tim povodom predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, premijer KS Edin Forto, ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović te bivši ambasador BiH u NR Kini Amel Kovačević i bivši ministar finansija KS održali su još jedan u nizu sastanaka sa predstavnicima dijaspore iz Australije Amirom Šahinovićem, počasnim konzulom Konzulata BiH u Sidneju, ambasadorom BiH u Australiji Kemalom Muftićem, savjetnicom u Ambasadi BiH Zoricom Zirojević, predsjednicom Školskog odbora u Bosanskoj etničkoj školi u Sidneju Maidom Kulić Vugdalić te predsjednikom Vijeća bosanske zajednice u Novom Južnom Velsu Safetom Alispahićem, kao i članovima Koordinacione grupe Harisom Jackmanom, Sanelom Osmić i Dženitom Čengić Karup.

Predstavnici bosanskohercegovačkih udruženja iz Australije prezentirali su svoje potrebe i predložili niz vrlo praktičnih usluga iz različitih oblasti, koje bi se mogle realizirati kroz ured za dijasporu.

– To je samo jedan u nizu sastanaka koje će vlasti KS imati sa predstavnicima bh. iseljeništva u cilju što kvalitetnije pripreme i definiranja budućih aktivnosti ureda za dijasporu – saopćila je Služba za protokol i press KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar