Kanton Sarajevo pod najvećim udarom epidemije

Vijesti 26. jan 202219:15 0 komentara

Nakon pojave prvih slučajeva zaraze varijantom omikron u BiH, krajem decembra prošle godine, broj zaraženih rapidno raste. Prema posljednjim podacima, u BiH je 2.601 novozaražena osoba, a 40 osoba je preminulo od posljedica Covida. Kanton Sarajevo pod najvećim je udarom pandemije.

Samo protekli dan Kanton Sarajevo bilježi 1.059 novozaraženih Covidom 19. Hospitalizovane su 233 osobe, 8 je na respiratoru. Kako kažu iz zdravstvenih ustanova, 74% njih je nevakcinisano. Nadležni postepeno uvode nove mjere. No, one se za sada uglavnom odnose na posjetitelje Sarajeva i okolnih planina.

“Krizni štab Ministarstva zdravstva je donio odluku, a Vlada KS potvrdila, da se uvedu VTP pravila u svim smještajim kapacitetima, hotelima i hostelima u KS. Dakle, svi gosti, odnosno posjetitelji, morati će da imaju jednu od 3 potvrde. Isto tako potvrdila je Vlada i odluku Kriznog štaba da se na Bjelašnici i Igmanu uvede u svim zatvorenim prostorima VTP potvrda odnosno svi gosti koji budu htjeli da uđu u ugostiteljske ili zatvorene objekte morati će da imaju jednu od tri potvrde”, kazala je Mirna Pecikoza, portparolka Ministarstva zdravstva KS.

Građani Sarajeva do sada, kažu, uvođenje novih mjera nisu osjetili ili im ne predstavljaju kočnicu za obavljanje svakodevnih obaveza.

A dok se čeka da VTP pravilo uvedu i drugi kantoni, čeka se i potvrda Federalne vlade o smanjenju perioda izolacije.

Osobama pozitivnim na koronavirus, koje nisu potpuno vakcinisane, preporučeni period izolacije je desetodnevni, ali može trajati i sedam dana ukoliko test na koronavirus tada bude negtivan. Potpuno vakcinisanima, a zaraženima, predložena je izolacija od sedam dana, odnosno pet u slučaju negativnog testa. Za one koji su bili u bliskom kontaktu za zaraženom osobom, predložena je samoizolacija u trajanu od 10 dana ukoliko osobe nisu vakcinisane. A one osobe koje su potpuno vakcinisane, a bile u kontaktu sa zaraženim, za njih izolacije nema.

No neizvjesno je hoće li Federalna vlada prihvatiti prijedloge o smanjenju izolacije. Kako kažu nadležni, prerano je prihvatiti stav o manjoj ubojitosti omikron soja koronavirusa, posebno zbog činjenice da je samo u Federaciji tokom protekle sedmice zbog koronavirusa preminulo 135 osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!