Kantonalni odbor SNSD Sarajevo: Nama neće pomoći ni cenzus od 15

Vijesti 26. jul 202212:08 4 komentara
N1

Kantonalni odbor SNSD Sarajevo stava je da protesti koji su organizovani jučer u Sarajevu pokazuju pravu sliku odnosa u Bosni i Hercegovini. Predsjednik KO SNSD Sarajevo Dragomir Kovač, kaže kako je Christian Schmidt osjetio šta i drugi misle o njemu, kao, za SNSD, nepriznatom visokom predstavniku.

“Svi su bili za njegov intervencionizam godinama, a onog trenutka kada je čovjek koji je sebe proglasio visokom predstavnikom, najavio da će preduzeti neke mjere u cilju poboljšanja izbornog procesa i stvaranje nekih ravnopravnijih izbornih pravila, odjednom se digla politička javnost u Sarajevu da se tome suprostavi”, kaže Kovač.

Dodaje da se skoro 20 godina u Sarajevu zalaže na stvaranje zaštitnog mehanizma na principu Popisa iz 1991. godine, kako bi narodi ravnopravno bili zastupljeni u Federaciji BiH. Navodi da koncenzus od 3% koji se spominje kao dio nametanja u izmjenama Izbornog zakona BiH koje namjerava uraditi visoki predstavnik, nije nikakvo rješenje.

“Mi Srbi u Federaciji BiH znamo šta to znači. Od 500.000 hiljada Srba u Federaciji, ostalo je 50.000. Od 150.000 Srba u Sarajevu, sada nas ima 5.000. Mi nemamo nikakve šanse. Da koncenzus bude 1%, mi nemamo nikakve šanse. Tražimo zaštitni mehanizam po kojoj Srbi u Federaciji, baš kao i Bošnjaci u Republici Srpskoj, trebaju imati mogućnost predstavljanja u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti. Ako je moglo na nivou BiH, zašto ne može na nižim nivoima. Kada su kantoni u pitanju, a posebno Sarajevo, toga nema. Bojim se da bi se neko mogao stidjeti kada i posljednji Srbin ode iz Sarajeva. Mi smo već na tom putu”, naglasio je Kovač.

Zaključuje da najavljeni cenzus od 3% ne predstavlja ništa ni Hrvatima u Sarajevu. Jer ih, kako je poručio, nakon ovoga neće biti ni na jednom nivou.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare