Kap u moru, ali i moguć početak borbe protiv korupcije

Vijesti 23. nov 202119:35 0 komentara
N1

Među šokantnim informacijama do kojih je došao Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom su i brojne u vezi izgradnje Poslovno-sportskog centra Trnovo na Bjelašnici kojeg je Općinsko vijeće Trnovo usvojilo 2017. godine, bez obzira što nije postojala strateška procjena utjecaja na okoliš.

“Dobili smo kontaminirano Vrelo Bosne, a vjerovatno i ostatak akfifera kanalizacijom koja dolazi iz apartmana koji se na Bjelašnici grade”, kazao je Anes Podić, ekološki aktivista.

Ured je detektovao da su u proteklom periodu na području grada Sarajeva u više navrata izmjenjeni dokumenti o prostornom planiranju pod krinkom korekcije plana. Tako su se pojedini objekti gradili veći u svim segmentima, nego što je bilo planirano.

“Samo što se plan usvoji odmah se radi korekcija plana, jer ispada da je suština bila da imate plan koji možete korigovati”, kaže Hasan Ćemalović, arhitekta.

Regulacioni plan Stup-Nukleus usvojen je 2002. godine. Sedam godina kasnije načelnik Općine Ilidža verifikovao je odluku o njegovoj korekciji kojom se mijenjaju horizontalni i vertikalni gabariti i dodaje nova građevina.

“To je vancivilizacijsko stanovanje”, ističe Ćemalović.

Regulacioni plan “Centar Novo Sarajevo” usvojen je 2008. godine i pretrpio je nekoliko izmjena i promjena. Tako je korigovana površina parcele, namjena i spratnost objekta Sarajevo Tower, stambeno poslovnog objekta sa 26 spratova koji se prostire na 60,000 m2.

“Njega sad nazivamo incident u prostoru, jer je takav i stvarno je izazvao velike probleme u prostoru”, kazala je Zina Ruždić, pomoćnik direktora za detaljnu plansku dokumentaciju Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

“Sarajevo Tower je napravio nama problem vazduha, vode, kanalizacija, škole, parkinga… Njega ćemo morati podnijeti, ali planirana su još tri-četiri Sarajevo Towera i to će nas ugušiti”, ističe Faruk Kapidžić, bivši ministar prostornog uređenja, građenja zaštite i okoliša Kantona Sarajevo.

Informacije Ureda o nezakonitosti odnose se i na neprikladnu gradnju na Trebeviću. Postojeća saznanja ukazuju da novi objekat “Vidikovac -Trebević” ima znatno veće gabarite u odnosu na prijeratni objekat.

“U slučaju kada mediji ili u revizorski uredi, u ovom slučaju Ured za borbu protiv korupcije, prikupe sve moguće dokaze, tužilaštva ne postupaju po službenoj dužnosti, neće da nastave dalje i to istraže. Čak i najobimniji izvještaji o, primjerice korupciji, se zataškaju, a onda se čeka godinama da ispliva pogodan trenutak kada će se nekoga trebati procesuirati”, kazala je Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency International BiH.

Sve informacije Ured je dostavio tužilaštvima.

“Kao što je poznato veliki broj stranih investitora je dobio mimo zakona dozvole da gradi u prvoj vodozaštitnoj zoni u Kantonu Sarajevo”, kazao je Erduan Kafedžić, direktor Ureda za borbu protiv korupcije.

Nakon čega javnost očekuje dalje postupanje s ciljem utvrđivanja krivične odgovornosti u vezi izdavanja građevinskih dozvola i urbanističkih saglasnosti.

“Mi ne vidimo hirurge, to jest tužitelje koji su spremni da preuzmu tu dužnost”, ističe Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Iako je neupitno je da je riječ o velikoj korupcijskoj aferi u kojoj nadležni tvrde da imaju šokantne informacije o sprezi političkih subjekata i investitora sa velikim kapitalom, postavlja se pitanje šta će sada uraditi pravosudni organi u BiH? Da li će se sprovesti opsežna istraga koja će dovesti do sudskog procesa u kojem bi konačno bili presuđeni oni koji su na vrhu koruptivnog lanca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!