Kapidžić: Naravno da će Konaković vrisnuti, kome je šta obećao – ja ne znam

Vijesti 08. jul 202218:06 1 komentar
N1

Kandidat SDA za zastupnika u Skupštini KS Faruk Kapidžić odgovorio je na prozivke Elmedina Konakovića koji ga je optužio da stopira izgradnju u Sarajevu i to zajedno sa HDZ-om i SNSD-om. Kapidžić je rekao kako Konaković zastrašuje članove Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH te da želi uništiti naselje iz doba neolita u Butmiru.

“Zašto Konaković ulazi u diskusije sa mnom? Ti razlozi su zbog toga što od svake institucije napravim Ured za borbu protiv korupcije i tu je najosnovniji problem. Problem s Ministarstvom je bio dok sam ga vodio, kada sam otišao niko ga ne problematizira i ono faktički ne postoji. Kad sam došao u Komisiju napravljen je problem, a nikada ranije nije problematizirana”, rekao je Kapidžić u Danu uživo.

Optužio je Konakovića da zastrašuje članove Komisije i prijeti im, a da ih on štiti.

“Na stručne ljude ne možete djelovati strahom”, rekao je.

Ističe kako nije dozvolio dalju izgradnju u Butmiru gdje se nalaze dokazi o postojanju civilizacije na ovom terenu stari 6.000 godina, a što je Konaković tražio.

“Imamo u Butmiru nalazište iz ranog kamenog doba neolita i tu su vršena iskopavanja kada je bila Austrougarska. Tu su na metar i po ispod zemlje vaze, dokazi postojanja na ovom terenu već 6.000 godina. To je bilo sačuvano do trenutka kada Konaković je sa SDA došao za premijera KS i s bagerima ušli i preorali za hotel, omogućili investitoru dozvole mimo Komisije. Planirane su i nove izgradnje o pomjeranju arheološke granice na Ilidži, nisam dozvolio. Naravno da će Konaković da vrisne. Kome je on obećao šta – ja ne znam”, rekao je Konaković.

Govoreći o svojim komentarima koje je pisao na društvenim mrežama povodom Paradeponosa, kazao je da se to sve odnosilo na vlast, ne na učesnike.

“Pisao sam zbog načina kako su dozvolili i šta su organizovali pod Paradom ponosa. Parada ponosa se fino mogla završiti, odviti ali omogućiti 10-12 sati privatne zabave i da se policija plaća?! Zašto nam to treba i zašto mi plaćamo to? Prošlih godina je sve bilo spakovano u tri sata. Nemam problem da se to odvija kao prošlih godina”, rekao je Kapidžić.

Govoreći o fotografija kojom je napravio poređenje s opsadom Sarajeva, rekao je kako je tu mislio na Vladu KS, a “ne na ljude koji traže svoja prava i opravdano ih traže”.

Za performans ispred Narodnog pozorišta, rekao je da podržava ako se održava u zatvorenom prostoru.

“Mogu li se ja skinuti sada ovdje? Ne biste mi dozvolili. Postoji kodeks”, rekao je Kapidžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare