Karamatić o “raskidanju Dejtona” i “Herceg-Bosni”: Amerikanci su nas prevarili

Vijesti 20. sep 202218:35 17 komentara

"Amerikanci su obmanuli i prevarili Hrvate u BiH Dejtonom. Mi smo krajem rata držali oko 28 posto teritorije BiH", naveo je Mario Karamatić, predsjednik HSS-a. Gostujući u Danu uživo, ponovio je kako i dalje zagovara tezu treće jedinice tzv. "Herceg-Bosne" te da se to može postići "raskidanjem Dejtona" za što postoji opcija "ako je neka strana obmanuta nakon potpisivanja ugovora".

“Ovakva Bosna i Hercegovina se ne isplati popravljati.HSS ima svoj politički program i političke stavove, projekt koji je nekada uspio postići HSS i nadam se da će uspjeti ponovo, je projekt ‘Banovina Hrvatska’. Čović priča sve vrijeme o nekoj BiH, očuvanju BiH. Ja nisam siguran da trebamo ići u tom pravcu. Mislim da se BiH nalazi na prekretnici i da je bilo ko drugi sem Čovića na čelu HNS-a, treba samo malo radikalizacije stanja da se pokaže međunarodnim čimbenicima još malo koliko je ova država nefunkcionalna. Jesam za BiH, ali ne ovakvu. Jesam za državu tri jednakopravna naroda”, rekao je Karamatić za N1.

Na pitanje šta je s kategorijom “Ostali”, kazao je: “Ne postoje ostali”.

Iako je HSS na svim nivoima u koaliciji sa HNS-om koji predvodi Dragan Čović, kazao je kako i dalje smatra da je “Čović dobar za Bošnjake, ali da nije siguran da je dobar za Hrvate”.

Govoreći o tzv. “Herceg-Bosni”, kazao je kako to “zagovara dobar dio bošnjačkih intelektualaca”.

“To zagovaram i ja. Po meni je to kao brak, ako ne funkcionira najbolje da se raziđemo i zajednički odgajamo djecu”, rekao je i dodao kako se pred međunarodnim sudom to može riješiti, a da pravo žalbe imaju BiH, Srbija i Hrvatska. No, dodaje da je svjestan da u BiH nikada neće biti postignut konsenzus za “raskidanje Dejtona”.

Kazao je kako se u HNS krugovima ne razgovara o tome iako je on potencirao na sjednicama, ali da Čović i HDZ nije bio za tu opciju.  Istakao je kako je “za vraćanje na početne postavke bez rata, vagona i sl”.

“Srbi idu svojim putem, RS se dobrim dijelom zbog narativa političkog Sarajeva sve više udaljava od BiH. Kod većine sarajevskih stranaka sa sjedištem u Sarajevu dominantna je teza nacional islamizam. To ne može proći”, rekao je Karamatić.

Za visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta je rekao da “laže” i da razgovore vodi samo sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Isti termin upotrijebio je i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića zbog navoda da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović negirao genocid u Srebrenici na sastanku u Sloveniji.

Poručio je kako će Borjana Krišto biti član Predsjedništva BiH koji će raditi u korist svih naroda, a ne samo slijepo pratiti politiku Dragana Čovića.

“Mislim da će Bakir i Cvijanović biti u Predsjedništvu. Bio bi u društvu s dvije dame, što znači u dobrom društvu”, rekao je Karamatić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare