Karamehić za N1: Sve sam ovo najavio, niko živ me nije slušao

Vijesti 16. mar 202110:07 > 11:35 6 komentara

"Ovo se dešava kada struku niko ne sluša. Ja sam ovo sve najavljivao. Nerad političara, nemar građana i novi sojevi koji su agresivniji i pogoršavaju kliničku sliku", kazao je za N1 jutros imunolog dr. Jasenko Karamehić.

“Virus se brani, on želi da živi i bez čovjeka ne može da živi. Mutacija virusa je dobra za njega, nije za naš organizam. Pored dva soja; britanskog i češkog, vi imate desetine drugih sojeva”, dodao je Karamehić.

Podsjetio je da je i ranije upozoravao na funkcionalnost mehanizma Covax.

Jučer je premijer Novalić rekao da su pogriješili što su vjerovali u Covax mehanizam. Ja sam govorio svaki dan da je Covax program mrtvo slovo na papiru. Niko živ mene nije slušao. Ja ne znam ko su savjetnici premijera Novalića, Tegeltije, Ankice Gudeljević. Oni ništa ovo ne slušaju“.

Dodaje da niko ne konsultuje struku.

Ja imam međunarodne reference, međunarodni sam stručnjak a u ovako maloj državi gdje ima toliko malo stručnjaka, neko vas ignoriše. Ne pada mi na pamet da ja njih.. Njihovi rezultati su takvi, jedino FBiH nije nabavila nijedne vakcine. Rekli su mi da sam pesimista i da samo kritikujem, ja sam rekao kad vidim vakcine onda ću im povjerovati. Ovi samo obećavaju, a ništa nisu uradili“.

Imunizacija? Rješenje?

Pisao sam vladama na početku, jedini mi je odgovorio premijer Forto i to u subotu da će me primiti u utorak. Razgovarali smo konstruktivno prije sjednice, vidio sam da je on potpuno u ovom problemu i da pokušava da riješi. On je pozitivan primjer ovog svega, podržavam njega i ovu vladu koju on vodi“, smatra Karamehić.

Još je kazao da BiH značajno za drugim zemljama, te kazao:

Mi kasnimo, 28. decembra prošle godine počela vakcinacija u Velikoj Britaniji, 12. u SAD. Znam da se ne možemo mjeriti sa velikim državama, ali sam mislio da možemo sa susjedima. Onda kada su počele vakcinacije u regiji, vidio sam da se ne možemo mjeriti ni sa Afganistanom, Nigerijom“.

Karamehić je napravio primjer sa ekspertom zaduženim za pandemiju u Vladi SAD, Anthonyjem Faucijem.

“Profesor Fauci i ja smo predavači na istom univerzitetu, živio sam dugo u Americi. Samo mene niko ništa neće pitati dok nisam član partije, jer niko struku ne sluša”.

Kada je riječ o imunitetu nakon vakcinacije, Karamehić je kazao:

Ispitivanja sada kažu da imunitet traje oko šest mjeseci i onda imunoglobini opadaju. U tom slučaju bi se pacijenti trebali vakcinisati i opet nastaviti sa razvijanjem imuniteta. Kao imunolog mogu reći: mislim na osnovu svog iskustva da će imunitet biti duži, otprilike kao kod SARS-a i MERS-a koji su rođaci od korone, mislim da bi imunitet mogao biti od 2 do 4 godine“.

Izloženost djece?

Djeca su veliki vektori, prenosioci bolesti. Oni su u tom lancu važna karika i treba ih na jedan način izolirati. Online nastava nema kvalitet kao redovna, ali je najvažnije zdravlje djece. U patogenezi virusa koji mutira, kažu prema izvještajima da su sve pogođenije i mlađe kategorije. To je mutacija virusa. Kod djece može biti i nešto što se zove “kawasaki” sindrom i može se javiti ta multisistemska bolest više organa. Nije to često, ali loše završava, nerijetko smrću“.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare