Karan: Postupak koji vodi Tužilaštvo BiH je tragikomedija u tri čina

Vijesti 18. feb 202220:03 > 21:03 1 komentar
N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nastavilo je saslušavati zvaničnike Republike Srpske u okviru predmeta "Napad na ustavni poredak". Jedan od saslušanih bio je i Siniša Karan, generalni sekretar Vlade Republike Srpske.

U svom odgovoru za N1 Karan je iznio kritike na račun Tužilaštva zbog vođenja predmeta, ističući kako se “zbog raskoraka normativnog i stvarnog može reći da je Bosna i Hercegovina paraustavna država ili država bez ustava”.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine Karan je pozvao da “donese i posljednju odluku i proglasi Ustav Bosne i Hercegovine neustavnim te da se vratimo svi na početne ustavne pozicije prije 1995. godine.”

Istakao je i kako “mjesto dijaloga federalne države i njenih federalnih jedinica nije sudnica, niti tužilaštvo”, a cijeli postupak koji se vodi pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine nazvao je “tragikomedijom u tri čina”.

Prvi čin Karan je nazvao krivično-pravnim, ističući kako “ne postoji biće djela”, pozivajući se na član 67. Ustava Republike Srpske u kojem stoji da “Republički organi, u okviru Ustavom utvrđenih prava i dužnosti Republike Srpske utvrđuju politiku, donose i izvršavaju zakone, druge propise i akte, vrše zaštitu ustavnosti i zakonitosti”.

Karan je istakao i kako “aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske, propisane Ustavom i Poslovnikom, nemaju element krivičnog djela ukoliko se sprovode u okviru nadležnosti”, te da je “opšti imunitet Ustavom i zakonom zagarantovan, kao i imunitet od odgovornosti i nepovredivosti.”

“Istraga nije trebala da se otvori, tužilac to zna, ali su pritisci neviđeni, a Tužilaštvo je u funkciji unitarističke politike”, istakao je Karan nazivajući svesramotom za pravosuđe i napominjuči kako “ne postoje riječi da objasne ovu pravosudnu lakrdiju, tragikomediju i ispoljavanje sile”.

Djelovanje Narodne skupštine Republike Srpske, tvrdi Karan, ima ustavno-pravnu prirodu, jer je Narodna skupština ustavotvorni i zakonodavni organ, a proces pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine o ustavnom sporu je, tvrdi, dokaz bespredmetnosti postupka u Tužilaštvu.

Sve je, tvrdi, moguće razumjeti kroz političku prizmu, nazivajući proces u Tužilaštvu “napadom koji se odvija kroz stvaranje unitarne države prikriven plaštom građanske države”.

“Svih 27 godina traje sukob federalnih i unitarnih snaga. Ustav je definisao federalnu državu, svi koji su za unitarnu državu je ruše, Ustavni sud, dio međunarodne zajednice, OHR, SDA”, rekao je Karan, ističući kako bi formiranje unitarne države “od konstitutivnih naroda napravilo folklor i multietnički rutističko-kulturni ukras komšićevskog tipa”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare