Karić: Merlin je pjevao pred 70.000 ljudi, ove Nove godine pomjeramo granicu

Vijesti 23. sep 202213:00 8 komentara
Grad Sarajevo

U sarajevskoj Vijećnici je upriličena press konferencija na kojoj se govorilo o javnom dočeku Nove godine pod sloganom "Vidimo se u Sarajevu". Poručeno je da prijestolnica Bosne i Hercegovine ponovo postaje hit destinacija za Novu godinu.

Kako je već ranije najavljeno, Sarajlije i sve goste glavnog grada BiH u novu 2023. godinu će uvesti energični bend Dubioza kolektiv uz spektakularan vatromet.

“Svim Bosancima i Hercegovcima, našim Sarajlijama ali i turistima koji žele doći u ovu zemlju i njen glavni grad kako bi zajedno sa nama ušli u novu 2023. godinu, želim poručiti da ćemo uz nastup jednog od najboljih i najpoznatijih i naših i evropskih i svjetskih bendova Dubiozu kolektiv organizovati nezaboravan doček Nove godine. Nakon nastupa Dine Merlina na dočeku 2017. godine kada smo imali preko 70.000 posjetilacana koncertu, sigurna sam da ćemo ove godine pomjeriti granice, da će naše Sarajevo biti puno turista iz regiona i iskoristit ću ovu prliku da pozovem sve naše drage sugrađane da uživaju u dočeku Nove godine, a pozdravljam i sve naše divne prijatelje iz regiona. Obećavamo sjajan doček”, kazala je Karić.

Rekla je da su od Ekonomskog instituta naručili analizu opravdanosti ulaganja budžetskih sredstava u organizaciju javnog dočeka Nove godine.

“Grad Sarajevo je vrlo rano počao sa pripremama za organizaciju javnog dočeka Nove godine u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i samim time što smo rano počeli sa pripremama sigurna sam da ćemo imati sjajnu priliku za promociju u regionu promovisati ovaj događaj. To ćemo uraditi u saradnji sa Turističkom zajednicom, općinskim organizacijama i Kantonom Sarajevo. Raduje me posebno što će naši ugostitelji i hotelijeri imati priliku zaraditi od javnog dočeka. Ulaganja u javni doček koliko kod se činila izuzetno visoka, vrate se višestruko. To pokazuje i analiza Ekonomskog instituta, a sigurna sam da će Sarajevo biti centar regije. Želim da našim građanima ponudimo uvijek ono najbolje i ja sam sigurna da ćemo upravo to učiniti za Novu godinu”, mišljenja je Karić.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo govorio je o Dubiozi kolektiv te o tome kakav odnos Sarajeva treba biti prema domaćim brendovima u muzičkoj industriji.

“Sarajevo je ‘70-ih godina bilo centar regije ‘70-ih godina i to je ono što je falilo u poslijeratnom Sarajevu i to sada radimo upravo – otvaramo kulturnu infrastrukturu mladim brendovima i kreativnoj industriji da mogu postati veliki brendovi i predstavljati Sarajevo širom svijeta. Dubioza kolektiv je uprkos, a ne zahvaljujući državi postali regionalni brend. Mi smo u ovim danima upravo sa organizatorima EXIT festivala koji je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih događaja iz te sfere razgovarali o tome da jednu takvu verziju festivala dovedemo u Sarajevo. I oni su nam rekli za Dubiozu kolektiv da su najveći regionalni brend. Mislim da mi kao Sarajevo i BiH moramo prestati sa sumnjom i prigrliti ih, a isto tako i platiti ih. Oni i da žele besplatno svirati mi im ne bi dozvolili jer su zaslužili da ih platimo, jer im svi plaćaju i trebaju”, naglasio je Forto.

Grad Sarajevo

Pojasnio je da Kanton Sarajevo ulaže u ovakve projekte i događaje kako bi se turisti stalno vraćali i čak stvarali i radili u Sarajevu i BiH.

“Svako ulaganje u ovaj događaj je ulaganje u privredu i zato je ovo jedan od najboljih poteza. Jedva čekam da vidim Dubiozu kolektiv koja opet od Sarajeva pravi ponovo centar kulture“, dodao je Forto.

Kenan Magoda, direktor Turističke zajednice KS, naglasio je da ova organizacija doček Nove godine prepoznaje kao jedan od najznačajnijih događaja za koji se, dodaje, mora birati najbolje.

“Najveći broj turista koji za doček Nove godine i uživanje u zimskim praznicima tradicionalno biraju Sarajevo dolazi iz susjednih zemalja i zemlje regije: Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija i Makedonija, gdje grupa Dubioza kolektiv uživa veliku popularnost i sigurno je najbolji izbor koji će privući regionale turiste koji su nam ciljna grupa. Prema prosječnim pokazateljima, za novogodišnje praznike u KS očekujemo 15.000 turističkih noćenja, što je 30.000 KM naplaćene boravišne takse i između minimalno 15 i 22 miliona KM prihoda od turizma. U obzir treba uzeti da je svako četvrto radno mjesto u direktnoj vezi sa turizmom, što znači da će benefite osjetiti cijela turistička industrija i sve povezane djelatnosti. Nastavljamo hrabro i transparentno birati najbolje – Sarajevo će biti grad muzike, grad filma i grad najbolje zabave”, poručio je Magoda.

Na press konferenciji je pojašnjena i ekonomska opravdanost organizovanja javnog dočeka kao i pravni aspekt organizacijskog procesa. Nakon toga su prisutni još jednom pozvali sve građane, ali i posjetioce u BiH da uživaju u najboljoj zabavi u njenom glavnom gradu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare