Karneval, Vrbica i Dječije carstvo u Banjaluci (VIDEO)

Vijesti 16. apr 202213:48 > 13:49 1 komentar
N1

Prvi Banjaluči karneval uz oko 1500 učesnika, počeo je centralnim gradskim ulicama.

Na hiljade građana pozdravilo je oko 60 grupa ispraćenih uz veliki aplauz, a prisustvovao je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Danas na pravoslavnu Lazarovu subotu- Vrbicu, počinje i 16. Međunarodni festival dječije poezije „Dječije carstvo“.

Na Lazarevu subotu beru se mlade vrbove grane koje se osveštavaju u crkvi i dijele narodu. Zato se današnji praznik zove i Vrbica.

U parku „Petar Kočić“, ukrašenom ko u bajci raznim cvjetovima i listovima, saksijama, žardinjerama… Počinje radionicom za pravljenje vjenčića od vrbovog pruća i cvijeća. I još jednom, za pletenje pletenica i pravljenje frizura, da vjenčići dođu do izražaja na dječijim glavama.

I dok banjalučka djeca budu pokazivala svoje umjetničke kvalitete na ovim radionicama, i na onoj još većoj, na Veliki petak, kada će ukrašavati vaskršnja jaja, mali pjesnici iz Beograda dolaze u goste na finalno nadmetanje u Banjaluci.

Njih sedmoro, najbolji sa Festivala poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobjednik“, čekaju odabir ostalih finalista iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Čekaju, jer žiri još uvijek bira, čita, žirira, znoji se, pa opet čita, pa čita… Jer treba iščitati sve te hiljade i hiljade pjesama, koje su poslate na konkurs.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare