“Kašnjenje u EU integraciji Zapadnog Balkana otvara rizik za sukobe”

Vijesti 27. okt 202116:38 0 komentara
Fena

Kašnjenje Europske unije u integrisanju Zapadnog Balkana greška je koja otvara rizik za mogući sukob s još većim posljedicama za EU u budućnosti, navodi se u analizi koju je objavio američki Robert Lansing Institut koji se bavi globalnim prijetnjama i demokratskim studijama. Dodaje se kako nedostatak strategije za integraciju Balkana ostavlja prostor za zemlje poput Rusije da provode svoju "destruktivnost" u zemljama gdje imaju utjecaj.

U tekstu se navodi kako razvoji događaja na Balkanu, pogotovo u Crnoj Gori, Kosovu, Srbiji, i Bosni i Hercegovini, ostavljaju dojam kako je u regiji potrebna pojačana diplomatska aktivnost Sjedinjenih Država i EU.

“Nedostatak strategije za integraciju Balkana u EU ostavlja prostor za zemlje poput Rusije da provode svoju destruktivnost tamo gdje imaju utjecaj, kao što je to slučaj sa Srbijom i njenim odnosima s Kosovom i bh. entitetom Republika Srpska,” ističe se u tekstu naslovljenom ‘Povratak pažnje SAD diplomacije na Balkan’.

Ranije ove godine, tačnije u augustu, institut je objavio tekst od nazivom ‘Negiranje genocida može dovesti do novih sukoba’, u kojem se upozorava kako član Predsjedništva iz reda sprskog naroda Milorad Dodik, koji negira genocid i pokazuje težnje odvajanja entiteta RS od BiH, bi mogao zemlju odvući u sukob.

Podsjeća se kako je Dodik nedavno tražio vojnu pomoć od prijateljskih zemalja, kako zvaničnici Srbije često izražavaju podršku Dodiku, te da predsjednik Aleksandar Vučić to često radi preko drugih političara, kako bi on mnogao “igrati ulogu mirotvorca, izlazeći da ‘smiri haos’ koji je sam kreirao.”

“Posljedice infitriranja ruskih obavještajnih službi na Balkan će biti veće ukoliko EU ne ubrza procedure za članstvo za zemlje s visokim rizikom od sukoba. To je navelo Bidenovu administraciju da pojača američku diploamciju i usmjeri pažnju na regiju, kako bi zadržala ruski utjecaj na udaljenosti,” ističe se u tekstu američkog instituta.

Dodaje se kako su nova imenovanja američkih diplomata na Balkan jasan signal da su SAD zainteresirane da pomognu u pronalasku rješenja, posebno za Kosovo i Srbiju, ali i za BiH.

U ovom kontekstu se spominje ime novog ambasadora u Srbiji Christophera Hilla, za kojeg se navodi da je “dobro upućeni” stručnjak za Balkan. Prethodno je bio dio tima za mirovne pregovore u BiH, a zatim je služio kao ambasador u Makedoniji i specijalni predstavnik na Kosovu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!