“Katastrofalan signal za Zapadni Balkan, jedino zadovoljan onaj u Kremlju”

Vijesti 24. jun 202219:17 > 20:15
Facebook

Zastupnica u Evropskom parlamentu Viola Von Cramon-Taubadel je izjavila za Euractiv da odluke Evropske komisije nakon samita u Briselu predstavljaju “katastrofalan signal” za zemlje Zapadnog Balkana koje, kako tvrdi ona, nisu dobile ništa. Izjavila je da je samo jedna osoba zadovoljna ovim ishodom - “a ta osoba sjedi u Kremlju.”

Von Cramon je ovo izjavila za Euractiv nakon nakon samita EU koji je uglavnom bio posvećen pitanjima proširenja.

Odluka za Moldaviju i Ukrajinu “vrlo jeftina”

Navela je da “historijska odluka” o dodjelji kandidatskog statusa EU Ukrajini i Moldaviji nema tako veliku vrijednost kako je to predstavljeno.

Dozvolite mi da to kažem ovako: odluka o Moldaviji i Ukrajini je vrlo jeftina. Ništa ne košta dati im kandidatski status u geopolitički vrlo napetoj situaciji. Oni sa ovim kandidatskim statusom mogu ostati u čekaonici zauvijek, kao što smo vidjeli kod Turske i Zapadnog Balkana. Kandidatski status je najmanje što su lideri EU mogli učiniti, bez da imaju ikakvih finansijskih obaveza. Naravno, dobro je imati jedinstvo unutar EU i za Ukrajince, što je i cilj dok oni vode ovaj strašni rat”, izjavila je.

Što se tiče Gruzije, rekla je da, mada je ta zemlja u prošlosti uvijek predvodila kada su u pitanju reforme, borba protiv korupcija i modernizacija društva, “sada su otišli potpuno u pogrešnom smjeru”.

“Samo jedna osoba sretna zbog ove situacije”

Ovaj samit za Zapadni Balkan bio je potpuni neuspjeh. Moram priznati da sam užasno razočarana, a kad je Komisija sebe nazivala geopolitičkom komisijom, dajte, ovo je šala. Pogledajte: pustili su ih da putuju u Brisel, njih svih šest, a ništa im nisu dali, ništa nisu isporučili. Niti je Bosna dobila kandidatski status, a što je još gore, niti su Sjeverna Makedonija i Albanija dobile pristupne pregovore, a Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju, što je pitanje koje se razvlači već četiri godine”, rekla je europarlamentarka.

Ovo je zaista katastrofalan signal. Samo je jedna osoba sretna zbog ove situacije, a ta osoba sjedi u Kremlju”, dodala je.

Ona je također istakla da je trebala biti poslana jasna poruka Srbiji da treba da uskladi svoju vanjsku politiku po pitanju uvođenja sankcija Rusiji sa Evropskom unijom.

Možda, a nedavno sam to čula i od civilnog društva u Beogradu, ne žele da mjenjaju sankcije za demokratske principe. Jako su se plašili da ako snažno forsirate sankcije, morate odustati od demokratskih principa – slobode medija, stranačkog pluralizma i tako dalje. Tako da nisam mnogo iznenađena. Pravi argument bi trebao biti: ako se ne uskladite sa našom vanjskom politikom, onda ćemo suspendirati finansijska sredstva. Ali nisam čula da je neko ovo rekao”, rekla je.

“Inicijativa Otvoreni Balkan bi mogla potkopati proces pristupanja EU”

Također je kritikovala inicijativu Otvoreni Balkan, navodeći da “nije zasnovana na principima, nije zasnovana na standardima i kriterijumima” te da bi nastavak te incijative mogao zapravo potkopati proces pristupanja EU zasnovan na zaslugama.

Ona je prokomentarisala i ideju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je predložio osnivanje ‘Evropske političke zajednice’.

Ako zaista želite da kreirate nešto za širu Evropu, to je u redu, ali čula sam da bi ovaj novi format mogao biti kao stalna čekaonica za sve te zemlje. Ovo izaziva ozbiljnu zabrinutost”, rekla je, te podcrtala da je ovu ideju potrebno jasno redefinisati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad