Katica o uvredljivim grafitima: To nije nešto sa čim živi Sarajevo

Vijesti 15. dec 202110:21 > 12:07 1 komentar
N1

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica gostovao je u emisiji Novi dan na televiziji N1 gdje je govorio o novom sektoru u Upravi policije KS, a komentarisao je i jučerašnji incident u Sarajevu u kojem je jednoj porodici na vratima iscrtan uvredljiv sadržaj nakon što su postavili božićni vijenac ispred stana te je poručio da to nije nešto sa čim živi Sarajevo i da je Sarajevo potpuno drugačije od toga.

Uprava policije Kantona Sarajevo planira u narednom periodu uspostaviti Sektor za kriminalističko-obavještajne poslove. Taj sektor već postoji u strukturi sarajevskog MUP-a i nalazi se u Sektoru kriminalističke policije, ali novi plan je da djeluje kao zaseban sektor, koji će biti pod direktnom komandom policijskog komesara.

Kako je kazao Katica, u 2019. godini je sa novim Zakonom o unutrašnjim poslovima naveden i taj sektor i da se to prvo odnosi na zasnivanje struke unutar MUP-a i da oni već sada imaju propisanu struku za ulazak u čin mlađi inspektor.

Oni moraju biti pravne ili sigurnosne struke i to je doprinos pojačanju kompetencija i osnaživanja uprave MUP-a kako bi se mogli suprotstaviti kriminalitetu, sigurnosti u saobraćaju, odnosno kako bi se osigurao stabilan osjećaj sigurnosti kod građana“, rekao je ministar Katica.

Novi sektor MUP-a KS – dodatno osnaženje struke

U ovome postoje i neke dileme, a suština je, kako je kazao Katica, da ti poslovi koje žele dodatno osnažiti, da su u funkciji krivičnog postupka pa je upitno da li je potrebno ovo odjeljenje izdvajati u poseban sektor, a ministar najavljuje kako će u narednim konsultacijama vidjeti kako da ga dodatno osnaže.

To je dodatno osnaženje struke unutar kriminalističke policije kako bi imali uviđaj sa punim integritetom tako da vidimo da proširimo za eventualno neka druga odjeljenja. Dobro je da ovom unutrašnjom organizacijom imamo i odjeljenje za borbu protiv kompjuterskog kriminaliteta koji opterećuje javnost, s obzirom da imamo nasilje u internet prostoru“, izjavio je ministar za N1.

Dodao je i kako se ubrzano radi u implementaciji projekta te da o tome ovisi i dodatno zapošljavanje.

Imali smo konkurs za 200 policajaca i sada bismo trebali raspisati još jedan konkurs i gledat ćemo da to bude čim prije“, rekao je Katica.

Novo zapošljavanje u MUP-u KS

Mi u MUP-ovom pravilniku smo predvidjeli dodatno osnaživanje policije i vidjet ćemo koliki će biti taj broj, ali se svakako u stotinama mjeri i time bismo dodatno mogli odgovoriti na zahtjeve građana i sigurnosnu situaciju. Nama trebaju najbolji među nama, jer policijski posao nije jednostavan, pun je kriznih situacija i potreban je i racio i struka. Više od 1.600 kandidata se prijavilo na ovaj konkurs. Sada nam je ostalo 215 kandidata i nadam se da ćemo uskoro imati na akademiji obuku za naših novih 200 pripadnika“, istakao je.

Dodao je i da se kriminalističko obavještajni rad razlikuje od klasične obavještajne djelatnosti, što je u funkciji kriminalističkog istraživanja.

Ministar Katica je ocijenio i trenutnu sigurnosnu situaciji u glavnom gradu Bosne i Hercegovine te rekao kako MUP KS ulaže napore da što više preventivno djeluje u onim situacijama kad je potrebna brza reakcija te spomenuo ubistvo u Sarajevu koje se desilo 12. decembra te naglasio kako je u tom slučaju policija brzo djelovala i identifikovala osobe koji su učestvovale u tom krivičnom djelu.

Kakva je sigurnosna situacija u Sarajevu?

Mi smo prije dva dana analizirali sigurnosnu situaciju i u mjesecu oktobru imamo smanjen broj krivičnih djela i ta statistika odudara od trenutnog osjećaja i naše je da se trudimo da što manje bude tih događaja, ali svako društvo će uvijek imati neku dozu kriminaliteta. Naše je da ga suzbijemo, da ga bude što manje. Kriminalitet je sastavni dio života svakog društva“, komentarisao je.

Komentarisao je i incident na vratima jedne katoličke porodice u Sarajevu kada su ispred stana osvanuli neprimjereni sadržaji.

Incident ispred vrata katoličke porodice

Policija je odmah identifikovala čovjeka koji je to učinio i kod te osobe postoji duševna bolest i sa policijskog aspekta je odmah rasvijetljeno. To nije nešto sa čim živi Sarajevo, Sarajevo je potpuno drugačije od toga. Zna se kako i šta živi ovaj grad, tako da je to narušilo tu sliku, ali svi mi znamo gdje živimo i kakvi smo“, podcrtao je Katica.

Govorio je i o ubistvu dvojice sarajevskih policajaca te kazao kako su identifikovani počinioci, te da mu je drago što policija nikada ne stoji kada se radi o ovakvim krivičnim djelima. Naglasio je kako su pripadnici MUP-a kontinuirano radili na ovom predmetu te da je zahvaljujući tom entuzijazmu taj slučaj donekle doveden do kraja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare