Katica: Siguran sam da je 99 posto policajaca u našoj službi pošteno

Vijesti 13. okt 202119:31 > 19:31 2 komentara

U akciji 'Kontakt' uhapšene su ukupno 34 osobe. Od toga je šest policajaca osumnjičenih za prevare i lažiranje prometnih nesreća. Pod istragom su Tužilaštva Kantona Sarajevo za udruživanje u skupinu i naplatu štete iz lažnih prometnih nesreća od osiguravajućih kuća.

Kako nezvanično saznajemo akcija je krenula po prijavi osiguravajućih kuća koje su pretrpjele finansijske gubitke zbog prevara osumnjičenih. Trajala je duži vremenski period, a pod posebnim mjerama su bili i uhapšeni policajci. Za vrijeme istrage pojedini su uhvaćeni i u uzimanju mita za saobraćajne prekršaje.

“Vršene su mjere i radnje koje su bile vrlo intenzivne s ciljem prikupljanja dokaza koji se dovode u vezu sa ovim krivičnim djelima. To još jednom pokazuje opredjeljenost policije za bezkompromisnu borbu protiv svih vidova kriminaliteta i korupcije računajuci pri tome i na korupciju u vlastitim redovima”, izjavio je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

“Siguran sam da je 99 % policajaca u našoj službi pošteno i da radi svoj posao na najbolji mogući način i da zarade svoju platu. Zato smo spremni na svaki mogući način boriti se potiv ovih 1 % koji su spremni da se bave nečasnim radnjama i uništavaju obraz časne policijske službe”, izjavio je Admir Katica, ministar unutarnjih poslova KS.

Pretresi na 38 lokacija

Od ranih jutarnjih sati po prethodno pribavljenim naredbama Općinskog suda u Sarajevu vršili su se pretresi na ukupno 38 lokacija, i to 29 na području Kantona Sarajevo i 9 na području Istočnog Sarajeva i Trebinja.

“Osobe koje su pod istragom Tužilaštva Kantona Sarajevo sumnjiče se da su se u proteklom periodu udružili u grupu koja je fingirala saobraćajne nezgode kako bi naplatili štetu pri čemu su im pomogali pripadnici MUP-a KS”, izjavila je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

Današnju akciju komentarisao je i Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

“Ovo je problematika koja je pisutna svugdje u svijetu, uvijek kada se radi o novcima postoji mogućnost određenih zloupotreba, zloupotrebe su pisutne i u bankarskom sektoru, osiguravajućim društvima, privrednim, dakle jedna pojava koja je prisutna i nije samo vezana za BiH”, rekao je profesor Korajlić.

Iako je Vlada KS još u aprilu izdvojila 490.000 KM za kupovinu body kamera koje bi uveliko smanjile ovakva i druga krivična djela, procedura nabavke još uvijek nije završena. Kompliciran sistem javnih nabavki frustrira i ministra unutrašnjih poslova KS, Admira Katicu.

“Uprava policije upravo pokreće javnu nabavku body kamera, ja sam ih zamolio da to bude što prije jer je to važno za očuvanje integriteta policijskih službenika. Tome bi još dodao da naše nove procedure zapošljavanja koje su transparentne, ne postoji mogućnost da se vrši bilo kakva manipulacija i korupcija prilikom zapošljavanja kandidata”, izjavio je ministar Admir Katica.

Osumnjičeni za fingiranje saobraćajnih nezgoda i uzimanje mita predati su u nadležnost kantonalnog tužilaštva gdje će ih ispitati tužitelji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare