Katica za N1: Deportacija bi bila odličan preventivni mehanizam

Dan uživo 22. jan 202118:18 > 18:29 0 komentara

Vlada Kantona Sarajevo juče je zakazala tematsku sjednicu o migrantskoj krizi u Kantonu Sarajevo na koju će biti pozvani i članovi Koordinacionog tima KS za pitanja migranata. Sjednica je uslijedila nakon preksinoćnjeg sukoba u migrantskom kampu u Blažuju gdje je pričinjena velika materijalna šteta na vozilima kantonalne Uprave policije MUP-a, a povrijeđeni su i policajci. O ovome smo razgovarali sa ministrom unutrašnjih poslova KS Admirom Katicom.

Naredne sedmice će biti održan i sastanak s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmom Cikotićem, odnosno prije tematske sjednice.

Drago mi je da je na inicijativu ministra sigurnosti BiH sazvan sastanak sa ljudima iz dvije lokalne zajednice u kojima je najveći teret migrantske krize – ministar unutrašnjih poslova USK i ministar iz KS. Imamo u KS 5.000, 6.000 migranata, 3.500 ih je u Blažuju u kojem su se desili neredi“, rekao je Katica.

Istakao je i da je nedopustiva situacija u vezi sa migrantima, da se dešavaju napadi na građane BiH, a sada i na policiju, komentarišući nerede u Blažuju. “Svakome smo izrazili dobrodošlicu, ali nije dobro da se oštećuje naša i državna imovina. Potrebno je da se uključe i Služba za poslove sa strancima i Ministarstvo sigurnosti da makar ove ljude koje identifikujemo koji su uzrok ovih nereda, da se deportuju“, naglasio je.

Deportacija bi bila odličan preventivni mehanizam, kako je istakao ministar, jer će to poslati poruku svima da se ne može raditi šta god se hoće, a da prođete nekažnjeno zbog toga.

MUP KS je identifikovao šest migranata koji su započeli sve i oni su sada u Imigracionom centru“, kazao nam je.

Na pitanje voditelja Dana uživo Dalibora Mrdića ima li Vlada KS mehanizme da olakša ovu situaciju, Katica je rekao kako postoje dva nivoa postupanja po ovom pitanju te da je jedan prema Ministarstvu sigurnosti a druga je da se utiče na ovu pojavu od MUP-a KS.

Frapiran sam da u migrantskim kampovima nemamo upravnika države BiH, tako onda ne možemo ni kontrolisati tu situaciju. Također imamo problem što nema ograde oko kampa u Blažuju te ne postoji kontrola kretanja migranata“, naveo je.

Rekao je i da se nada da će pitanje ograde i video nadzora nad tim kampom uskoro biti riješeno i da i on to traži.

O tome koliko policajaca obezbjeđuje kamp u Blažuju rekao je da je veliki broj i da to odvlači snage MUP-a KS.

Imamo pandemiju u toku, i naši policajci koji učestvuju aktivno na sprečavanju širenja korone, a veliki dio naših snaga to odvlači i to je veliki problem za nas“, potcrtao je.

Naglasio je i da je cijela Jedinica za podršku i Specijalističku podršku MUP-a KS učestovala u sprečavanju nereda u Blažuju u kojem je bilo oko 2.000 migranata. Istakao je da su pripadnici MUP-a KS hrabro i odvažno ušli u prostor i smirili situaciju kako ne bi došlo do širenja nereda, jer su posljedice mogle biti veće. Kazao nam je i da je šest policajaca lakše povrjeđeno, i jedan pripadnik IOM-a.

Na pitanje da li bi mogli eksalirati nemiri Katica je kazao da ovako stanje nikome ne odgovara, pa ni migrantskoj populaciji.

Vi tu imate poštene ljude koji su krenuli trbuhom za kruhom, u stanju su frustracije i još dodajte da su smješteni u kampu u kojem boravi 3.500 ljudi na jednom mjestu, to je dobra podloga za svako devijantno ponašanje gdje posebno građani KS i Blažuja osjete“, naglasio je ministar unutrašnjih poslova KS.

Govoreći o brojevima migranata van kampova je naglasio kako je to jedan od velikih problema, odnosno nemogućnost djelovanja uprava za inspekcijske poslove da se eliminišu ti smještaji te da je to tamna brojka za koju se može samo pretpostavljati. Prema procjenama, pored onih 3.500 u Blažuju, 700 u Ušivku, sigurno je 1.000 do 1.500 van kampova, rekao je.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!