Katica za N1: Moramo imati jednakost pred zakonom svih građana

Vijesti 14. jul 202118:27 > 21:11 1 komentar

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica danas je za N1 komentarisao aktuelna dešavanja u jeku hapšenja direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Zašto je angažovan MUP KS?

“Tužilaštvo BiH mogu sebi odabrati neki “servis” koji žele u istraživanju određenih slučajeva. Zašto je u ovom slučaju odabran MUP KS, to je pitanje za njih. Ja mogu samo naslućivati jer se radi o diplomi na prostoru KS, to je možda neka logika”, kazao je Katica.

Dodaje da je s jedne strane to i dobra stvar za MUP KS.

“Sa jedne strane to je dobra stvar za MUP KS zbog nekih predmeta koji su unijeli nepovjerenje u rad Tužilaštva i MUP-a, pa s tog aspekta je i dobra stvar što je odabrano Tužilaštvo KS u ovom slučaju”.

Katica je pojasnio šta je “pritvor” prema krivičnoj definiciji.

“Pritvor je uopćena krivično procesna mjera koja obezbjeđuje osumnjičenog u postupku ili štite od nanošenja eventualne štete. Postoje zakonski razlozi koji se mogu čuti, u svakom slučaju tu presuđuje sudsko vijeće, to je samo mjera obezbjeđenja okrivljenog u krivičnom postupku”.

“Mislim da sva Tužilaštva u BiH trebaju uliti povjerenje građanima svojim radom. Mi moramo imati jednakost pred zakonom svih građana”, dodao je Katica.

“U teoriji je uvijek kriminalitet onaj koji se istražuje u istrazi. Izazov svake policije je da se neko krivično djelo ne dešava”, kaže Katica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare