Kavalec: Nazive škola, simbola, manifestacija ne bi trebalo koristiti za podjele

Vijesti 27. dec 202114:14
Podijeli:
Izvor: N1

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini objavila je izvještaj koji procjenjuje stepen nazadovanja i naglašava neophodnost suočavanja s praksama isključivanja u vezi s nazivima škola, simbolima i manifestacijama zasnovano na praćenju dešavanja u više od 2.000 centralnih i područnih škola širom BiH, koje Misija redovno provodi.

Kako navodi šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, škole u BiH su javni prostori u kojima se sva djeca moraju osjećati prijatno i dobrodošlo i nikad se ne smiju koristiti u političke svrhe.

“Isto tako nazive škola, simbole i manifestacije ne bi trebalo koristiti za stvaranje podjela ili kao priliku za isključivanje nekih učenika ili učenica. Kvalitetno obrazovanje zahtijeva inkluzivnu atmosferu kojom se poštuju prava i porijeklo sve djece”, istakla je.

Izvještaj nazvan ‘Školski nazivi, simboli i manifestacije u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini: Presjek stanja i preporuke’ sadrži i skup preporuka različitim nivoima vlasti, ključnim donosiocima odluka i upravama škola za odlučne akcije pomoću kojih bi se osiguralo da školsko okruženje bude prikladno i gostoljubivo za sve učenike.

“U skladu sa mandatom, Misija će nastaviti pružati podršku obrazovnim vlastima u BiH u razvoju inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja, kao i u promoviranju nediskriminacije, poštivanja različitosti, međusobnog razumijevanja i saradnje”,  saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar