Kavalec: Pravda za žrtve i preživjele je ključna za izgradnju trajnog mira

Vijesti 08. jun 202118:261 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

„Današnjom presudom zatvara se važno poglavlje u ostvarenju pravde za preživjele i žrtve ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti počinjenih u BiH“, rekla je Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Kavalec je istakla da ova presuda predstavlja jedan od ključnih koraka u utvrđivanju odgovornosti počinitelja ovih djela.

„Pravda za žrtve i preživjele je ključna za izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini i za poštovanje vladavine prava. Naše misli su sa preživjelima i sa porodicama svih žrtava ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti.“

Predsjedništvo BiH je, povodom 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma, podsjetilo „na obavezu da saosjećamo sa bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana, te obavezu da iskažemo poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata.“

„U skladu s tim riječima, Misija poziva sve u Bosni i Hercegovini da djeluju u pravcu promovisanja mira i pomirenja, da pokažu saosjećanje sa žrtvama i preživjelima tako što će poštovati presude međunarodnih i domaćih pravosudnih institucija i uzdržati se od retorike podjela i uvreda“, rekla je Kavalec.

Krivična odgovornost

Misija podsjeća, istaknula je Kavalec, da krivična odgovornost predstavlja odgovornost pojedinca za počinjeno krivično djelo te poziva sve da se uzdrže od tumačenja presude kao usmjerene protiv bilo kojeg naroda.

„Iako Misija smatra da je današnja presuda pozitivan korak naprijed, činjenica je da za mnoge zločine počinjene za vrijeme oružanog sukoba još niko nije odgovarao. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nastavlja da pruža podršku pravosuđu BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH u skladu sa Revidiranom državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, kao i sa međunarodno priznatim standardima pravičnog suđenja“, zaključila je Kavalec.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar