Kavalec: Roditelji/njegovatelji će zakonom dobiti status zaposlene osobe

Vijesti 07. jul 202113:01 0 komentara

Nacrtom zakona, koji će se sutra naći na dnevnom redu sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, roditelji koji imaju djecu s poteškoćama,a  koja ih trebaju 24 sata, dobit  će status zaposlene osobe.

Nacrt zakon o statusu roditelja/njegovatelja djece s poteškoćama u razvoju, kako je pojasnila predsjednica Udruženja „Dajte nam šansu” Ines Kavalec, pokrenut je 2019. godine i usvojen je u oba doma Federalnog parlamenta, a finalna verzija Nacrta je sutra pred članovima Vlade Federacije BiH i to po hitnom postupku.

“Taj zakon je značajan za Federaciju BiH. Ovim ćemo pokazati da radimo na reformi socijalnih usluga, pored ostalog, podržavamo porodice koje imaju člana s poteškoćama u razvoju”, kazala je Kavalec u izjavi za Fenu.

Zakon će tretirati porodice koje imaju dijete ili osobu s poteškoćama u razvoju i koje ne može voditi brigu o sebi, dijete koje ne može osnovne potrebe samo zadovoljavati i kojem je potrebna njega 24 sata, a roditelji to rade godinama.

“To će biti nagrada za njih, za roditelje, da ih se napokon sistem sjetio, da će ih se napokon sjetiti ljudi koji donose zakone, da ovi roditelji postoje, da ovi roditelji imaju pravo na kvalitetniji život”, naglasila je Kavalec.

Podsjetila je da već dvije godine rade na izradi tog zakona. Nakon niza sastanaka sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, njegovim saradnicima, sa Federalnim ministarstvom za socijalni rad, konačno, kazala je, osjeća iskrenost, da zaista svi žele da se zakon što prije usvoji i implementira.

Zakon će imati jasne kriterije, odnosno, taj zakon će uživati porodice koje će se moći prijaviti da su roditelj/njegovatelj i imat će skromnu platu.

Rad roditelja/njegovatelja će biti uvažen, iako, po riječima Kavalec, finansijska potpora nije dovoljna za ono što oni rade, a da se stručna osoba angažira za takav posao bilo bi mnogo skuplje, „ali je važno da se krene od nečega i mi ćemo prvi put imati ovakav zakon“.

Izrazila je uvjerenje da zakon neće zadovoljiti sve potrebe, da će biti i nezadovoljnih, ali ovo je početak.

“Ovo je početak i važno je da krenemo od nečega. Roditelj sam djeteta s poteškoćama u razvoju, djeteta koje me treba 24 sata i znam šta to znači i znam da kada to dijete napuni 30 ili 40 godina puno je teže. Ali važno je da krenemo od nečega, ako imamo nešto onda to možemo i da mijenjamo, dorađujemo. Ni jedan zakon nije idealan u startu”, poručila je.

Konkretno, dodala je, roditelji koji imaju dijete ili osobu s poteškoćama u razvoju, koji su vezani za svoju djecu, a to su obično mame, oduzeto im je osnovno pravo, a to je pravo na rad.

Sudi im se, kaže ona, zato što ih 24 sata treba dijete. Takve roditelje sistem ne želi. Te mame, ti roditelji će zakonom napokon dobiti minimalnu platu, bit će zdravstveno osigurani, imat će radni staž.

“Roditelj/njegovatelj će konačno imati status zaposlene osobe. To nije idealno, ali je idealno u odnosu na ono što do sada nismo imali”, zaključila je predsjednica Udruženja „Dajte nam šansu” Ines Kavalec u izjavi za Fenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!