Kavazović o bh. susjedima: BiH zakone treba donositi bez prijetnji

Vijesti 22. maj. 202221:241 komentar
Podijeli:
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović
Izvor: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović (Anadolija)

Poglavar Islamske zajednice u BiH, reis Husein efendija Kavazović govorio je o odnosima susjednih zemalja prema Bosni i Hercegovini na Saboru Islamske zajednice u Sarajevu u nedjelju. On je naveo da se Hrvatska miješa u unutarnja pitanja BiH i da tražeći izmjene izbornog zakona u susjednoj državi "nastavlja politike koje su dovele do brutalne agresije na BiH 1990-tih".

“Danas smo svjedoci političkih pritisaka na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini od strane onih istih politika koje su devedesetih godina prošlog stoljeća izvršile brutalnu agresiju na našu zemlju”, rekao je Kavazović.

“Pitanje izbornog zakona postalo je pitanje svih pitanja u nama susjednoj Hrvatskoj, koja se otvoreno miješa u politička pitanja u našoj zemlji, vrši pritisak na naš narod, optužujući ga da uskraćuje politička prava hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini”, dodao je reis Kavazović na Saboru Islamske zajednice u Sarajevu.

Istaknuo je da su pritisci na Bošnjake popraćeni ‘uvredama s najvišeg vrha države’ i pritom izrijekom spomenuo hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Kavazović smatra kako BiH treba bolje zakone, no da njih trebaju donositi njezini politički predstavnici ‘bez prijetnji iz Hrvatske ili Srbije’.

Naglasio je kako se Islamska zajednica zauzima za jednakost građana bez obzira na nacionalno podrijetlo. “Bošnjaci, posebno muslimani, članovi Islamske zajednice, uključeni u politički život naše zemlje, ovu zadaću trebaju razumijeti kao jednu od temeljnih vjerskih obaveza”, rekao je Kavazović.

Predstojeće izbore u zemlji je ocijenio prevažnim i pozvao muslimanske vjernike da glasaju za kandidate koji će “biti u stanju izdržati politički pritisak”.

Podjsetimo, Kavazović je o diskriminaciji muslimana u Bosni i Hercegovini, ratu u Ukrajini i refleksiji na bh. građane, islamofobiji i životu povratnika u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, govorio i jučer u intervjuu za Anadoliju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar