Kavazović u noći Lejletu-l-kadr: Ovo je blagoslovljena i spasonosna noć

Vijesti 08. maj 202122:201 komentar
Izvor: Fena

U noći smo koja je bolja od hiljadu mjeseci. Ovo je blagoslovljeno vrijeme u našim životima, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) Husein ef. Kavazović u poruci povodom Lejletu-l-kadr, jedne od najvažnijih noći u islamskom kalendaru.

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras obilježavaju jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr, najodabraniju noć u godini, vrjedniju od hiljadu mjeseci.

“U noći smo koja je bolja od hiljadu mjeseci. Ovo je blagoslovljeno vrijeme u našim životima, za koje je Muhammed, a.s., rekao da će biti nesretan ko ga propusti. Ramazan je blagoslovljeno vrijeme koje nije moguće nadoknaditi nikakvim drugim vremenom. Lejletu-l-kadr je noć puna fadileta”, kazao je Kavazović na centralnom programu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Podsjetio je da je Allah, dž.š., svoju posljednju riječ ljudima objavio u ramazanu, a prvu objavu Muhammedu, a.s., u noći Lejletu-l-kadar.

“On ju je otkrio svom Poslaniku, a.s., a on nas podučio da je tražimo u neparnim noćima zadnje trećine ramazana. Ta trećina ramazana je posebno blagoslovljeno vrijeme za ljudski rod. Naši čestiti imami, a među njima i Ebu Hanife, r.a., smatraju da je Lejletu-l-kadr dvadeset i sedme noći ramazana. Mnogo je razloga zbog kojih je njeno tačno vrijeme sakriveno, a naša ulema smatra da su to isti razlozi zbog kojih je Allah od nas sakrio i svoje najuzvišenije ime među 99 svojih lijepih imena, (el-esmau-l-husna), kako bismo za njim tragali i što češće ga u zikru spominjali. Iste razloge oni spominju i kada je u pitanju srednji namaz (es-salatu-l-vusta), za koji većina uleme smatra da se radi o ikindiji namazu”, rekao je Kavazović.

Istakao je da za Lejletu-l-kadr Allah govori da je to noć u kojoj je objavljen Kur'an.

“Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr. Kaže da je to noć odluke (Kadr), meleki i Džibril s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake; a na drugim mjestima je opisuje kao blagoslovljenu noć (lejletun mubarekah). No, kako je objavljen Kur'an? Njegovi komentatori smatraju da je spušten izravno od Allaha na nama najbliže nebo, najbližu nebesku sferu, u cijelosti, a da ga je zatim Ruhu-l-emin (Džibril) postepeno prenosio u Poslanikovo srce tokom 23 godine. Poslanik, a.s., potom je dostavljao njegove riječi svojim ashabima. Allahov govor je istina, pa kada se uči obaveza je muslimana da ga slušaju i da šute, kako bi bili obasuti milošću”, pojasnio je reis Kavazović.

Kako je kazao, Allah nam govori i da je ovo noć u kojoj na Zemlju silaze meleki.

“Mufesiri smatraju da te meleke on posebno stvara za ovu priliku i šalje ih na Zemlju samo u ovoj noći. Među njima je i onaj koji je kod Allaha na najvišem melekskom stepenu: Ruhu-l-emin. Njegovo prisustvo trebamo razumjeti kao počast koju Uzvišeni daje ljudima. Tajna silaska ovolikog broja meleka u ovoj blagoslovljenoj noći možda je povezana s Božijom odredbom, koja se odnosi na sva živa bića na Zemlji. Ovo je mirna i blaga noć, puna milosti, ljubavi, oprosta i pomilovanja za sva Božija stvorenja i sve ljude koji ga iskreno i istinski slave, veličaju i hvale. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane”, rekao je Kavazović u poruci povodom Lejletu-l-kadra.

Istakao je da nas je Allahov Poslanik, a.s. obavijestio da je ovo noć oprosta grijeha i noć nade i za one koji su prema sebi pogriješili.

“Ovo je blagoslovljena i spasonosna noć za svakog od nas. Ona je dar od Allaha, a nakon naših dana i noći provedenih u postu i namazu. U njoj je poziv da se vratimo Allahu i da se pokorimo njegovoj riječi, koju nam je objavio u ovoj noći. Slijedimo ono najbolje i najljepše za što znamo. Nemojmo zamijeniti ove dane i noći nade za dane i noći kajanja, pa da propadnemo i zakukamo kao što u Kur'anu stoji: ‘Teško nama, kako smo samo drski prema Allahu bili, čak smo se i izrugivali’. Zamolimo ga da nas sačuva od vlastita nemara i oholosti. Neka u nas usadi snagu i volju za dobrim, za čvrstinu i stamenost kojom ćemo se oduprijeti iskušenjima lošeg i zlog koji na nas vrebaju”, poručio je Kavazović.

Neka nam, kako je kazao, dadne vjere i moći da se odupremo smutnjama i neredu u kojem živimo i da jasno razlikujemo dobro od lošeg, lijepo od ružnog, istinu od neistine.

“Gospodaru naš, daj nam snage da s lahkoćom nosimo bol, tugu i radost života. Daj nam snage da ljubavlju razoružamo dušmane naše. Daj nam snage da nikad ne ucvilimo slabog, niti da pokleknemo pod moćnikom silnim. Daj nam snage da duh svoj izdignemo iznad niskosti zemaljskih. I daj nam snage da se s ljubavlju potčinimo tvojoj zapovijedi. Gospodaru naš, pomozi nam, ojačaj našu vjeru, uslišaj naše dove, primi naše namaze, naš zekat i sadekatu-l-fitr, i upiši nas među Tvoje poslušne sluge”, kazao je Kavazović.

Dodao je: “Allahu naš, pomozi nam da se popravimo prije nego što nas ‘poprave’ dušmani naši”.

Reisu-l-ulema Kavazović pomolio se i za mir u svijetu, ”posebno ovih dana za mir i pomoć braći u Jerusalemu i obećanoj zemlji”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar