Kazne za one koji bacaju smeće, ali i za one koji ne prijavljuju

Vijesti 17. feb 202119:16 2 komentara

Općina Kakanj posljednjih osam godina pokušava riješiti problem nekoliko manjih ilegalnih deponija. Brojna upozorenja nadležnih nisu urodila plodom, pa su se odlučili na novčano kažnjavanje onih koji bacaju smeće na javnu površinu.

Otpad je dugogodišnji problem Općine Kakanj. Najviše problema općinski inspektori imali su u naselju Varda, koje se nalazi u blizini centra grada. Jedan dio ovog naselja i dalje je pun otpada.

“Kad mu napišete kaznu i kada se jedan opomene, neće ostali bacati. Moraće platiti. Kako tako neka plati i neće niko bacati. Ali kada ne plati kaznu on će opet bacati”, smatra Zekir Ramić.

Pola od ukupnog broja izdatih prekršajnih naloga općinske inspekcije izdat je stanovnicima naselja Varda. Inspektori imaju zakonsku mogućnost da novčano kazne sve one koji žive u krugu od 200 metara od divlje deponije, ukoliko ne znaju počinitelja prekršaja. Priznaju da imaju i neosnovano kažnjenih ljudi, ali ističu da je Odluka o komunalnom redu jasna i kaže “da svaki građanin ima obavezu da prijavi onoga ko baca smeće”, a ako neće da ga prijavi neka snosi posljedice. Evo kolike su novčane kazne.

“Od 100 do 500 KM i od 500 do 1.000 KM, zavisi od ponavljanja i učestalosti prekršaja. Izdali smo preko 60 prekršajnih naloga za čitavu teritoriju Općine Kakanj, otprilike 27 hiljada maraka”, ističe Amir Dedić, šef Odsjeka za inspekcije Općine Kakanj.

Meho Ibrahimović živi u očišćenijem dijelu Varde. Zatičemo ga kako čisti smeće ispred svoje kuće. Navodi da poštuje odluke nadležnih.

“Ovo odavde sve pokupio. Sad luk i krompir možeš da posiješ. (N1: Ova voda što curi?) To je ta kanalizacija što sam sedam dana zvao. Gore otišli, ovdje začepili. Ja kažem dajte samo da se pročisti. Niko ništa”, priča Ibrahimović.

Varda nije izolovan slučaj, kazne su plaćali mještani i ostalih lokalnih zajednica u Općini. Građani Kaknja podržavaju odluku za ekološku budućnost.

Anketa:

“Pojedinci bacaju. Da hoće doći zakon kao na Zapadu. Kad neko iz auta baci pik, ovaj javlja telefonom, evo ga”.

“A što građani nemaju sluha za njihovo dobro, to je njihovo dostojanstvo i ljudskost”.

“Dobra odluka. Prvo neka kazni i mene, pa sve ostale redom. Mene neće kazniti, jer znam da se pridržavam i volim da je ljepše. Ko ne voli čisto”.

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević (SDA)  tvrdi da su prethodnih godina previše upozoravali, te da su sada došli u situaciji kada moraju novčano sankscionisati one koje ne poštuju zakonske odluke.

“Moramo se učiti civilizacijskom ponašanju. Ako imamo uređen sistem, taj otpad moramo ostavljati onako kako kaže Odluka o komunalnom redu. Nažalost došli smo u fazu da smo morali angažovati inspekciju da izlazi na teren. Pokušavamo prvo savjetodavno, angažovali smo i komunalnog preduzeće “Vodokom” da pokušamo očistiti što prije ono što možemo”, kaže Bajtarević .

Onaj ko se ogluši na prekršajne naloge Općine, kazna će mu biti naplaćena sudskim putem. Općina Kakanj želi od otpada u budućnosti graditi unosan biznis, a ovo je kažu prvi korak ka tome da životna sredina građana ove općine u ZDK-a bude ljepša i bolja za živjeti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare