KB Zenica za N1: Preminulu trudnicu nismo zbog liječenja prebacili na KCUS

KCUS

"Pacijentica Meliha Lisak je u Covid odjel KB Zenica primljena radi Covid oboljenja gdje su bili vodeći respiratorni problem. Tri dana je liječena uz kiseoničku podršku. Kada smo procijenili da bi stanje moglo da se pogorša. I nastane potreba hitnog poroda. Pacijenticu smo transportovali u KCU Sarajevo", rečeno je danas za N1 iz Kantonalne bolnice Zenica.

Podsjećamo, nekoliko porodica najavilo je krivičnu tužbu za “nesavjesno liječenje u Respiratornom centru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu”. Zatražili su i reakciju SIPA-e i nadležnog Tužilaštva.

Na pitanje N1 u kakvom je stanju prebačena Meliha Liska, zaražena trudnica koja je preminula na KCUS-u, iz KB Zenica odgovorili su kako je na “dan transporta bila na kiseoničkoj podršci. Ali se pogoršavalo stanje”.

Odgovor KB Zenica

“Razlog transporta je to što je pacijentica bila u 29. sedmici trudnoće. Procijenjeno je da postoji mogućnost potrebe hitnog završetka poroda. Kako u KB Zenica ne postoji neonatalna intenzivna njega… Transport je organizovan. Ne radi liječenja majke nego, da majka bude prirodni inkubator za dijete. Da se porod završi u KCU Sarajevo. I da porodom u KB Zenica i transportom dodatno ne ugrozimo dijete. Ovakve transporte organizujemo za sve prerane porode. Ako za to ima vremena”, naveli su u zeničkoj bolnici.

Istakli su kako je pacijentica je na dan transporta bila na kiseoničkoj podršci. Ali se pogoršavalo stanje.

Iz KB Zenica su pojasnili razloge da se neki pacijent prebaci u KCUS.

“Pacijenti se premještaju na liječenje u KCU Sarajevo samo kada imamo situaciju da nemamo dovoljno mjesta. Premještaju se nakon dogovora pomoćnika direktora za medicinske poslove KB Zenica. I odgovornog doktora u UKC Sarajevo. Do sada je iz KB Zenica premješteno ukupno 16 pacijenata”, naveli su za N1.

Dobra saradnja sa KCUS-om

Dodali su kako je “saradnja oko premještaja dobra…”

“Bez bilo kakvih problema. Zahvalni smo KCU Sarajevo na pomoći u liječenju naših pacijenata. Neki pacijenti su premješteni u teškom stanju. (I na invazivnoj ventilaciji). Ali se radilo o stanju pacijenta koji je liječen. A ne zapuštenosti. Transportuju se samo pacijenti za koje se procijeni da mogu podnijeti transport. Pacijenta je u pratnji doktora i anestetičara u sanitetu. U kome postoje svi uslovi da u svakom momentu možemo pružiti potrabnu pomoć i liječenje. Smatramo da transport ne može uticati na stanje pacijenta u smislu značajnog pogoršanja”.

Na kraju odgovora za N1, iz KB Zenica su kazali kako “pacijenti u Covid odjelu mogu imati mobilni telefon ukoliko su svjesni. I sposobni koristiti isti”.

Ambasada SAD o smrti Palića

Također kontaktirali smo i Ambasadu SAD-a u Sarajevu jer nas je zanimalo hoće li biti pružena podrška Mireli Palić, koja je najavila kolektivnu tužbu zbog smrti muža, inače američkog državljanina.

Iz Ambasade su kazali kako zbog zakona ne mogu komentarisati specifična slučaj.

“Vijest o smrti osobe koju navodite u vašem upitu nas je rastužila. Zakon o zaštiti privatnosti (Privacy Act) ne dozvoljava nam da komentarišemo specifične slučajeve. Najvažnija dužnost Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (State Department) je briga za sigurnost američkih državljana u inostranstvu”. Naveli su iz američke ambasade za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare