KCUS: Da li Skupština KS želi kazniti uposlenike za predan rad i uspjehe?

Vijesti 11. maj. 202113:133 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Sindikat uposlenika KCUS-a uputio je saopštenje u kojem izražavaju veliko nezadovoljstvo time što nije usvojen Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju ove institucije na Skupštini Kantona Sarajevo.

Oni istuču da zdravlje građana treba biti na prvom mjestu, te da lične animozitete i nezadovoljstva treba ostaviti po strani.

U dopisu kojeg potpisuje Predsjedništvo Sindikata KCUS-a navode da ova institucija ne smije biti predmet političkih netrpeljivosti.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Sindikat KCUS izražava veliko nezadovoljstvo i time oštro osuđuje neusvajanje pozitivnog Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju KCUS-a. Također osuđujemo oduzimanje 2.000.000 KM od materijalnih troškova i 650.000 KM sa stavke PET CT, čime se direktno ugrožava život i zdravlje pacijenata oboljelih od malignih bolesti.

Izvještaj je detaljno prezentiran na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 05.05.2021 godine. Izvještajem je utvrđeno da je KCUS tokom 2019. godine POZITIVNO POSLOVAO, kao i prethodnih godina, što dokazuje pozitivan revizorski izvještaj.

Trenutna Vlada KS pokazuje neobjašnjivu, neprijateljsku djelatnost prema KCUS, koji je najveća ali i najuspiješnija zdravstvena ustanova u BiH. KCUS se hrabro nosio sa COVID-19 pandemijom i najtežim bolesnicima pružao sve potrebne zdravstvene usluge. S toga je sramotan čin oduzimanje materijalnih sredstava, ali i iznošenje neistina i izazivanje „huškanja“ građanstva prema KCUS, što konstantno radi ministar zdravstva u Vladi KS prof. dr Haris Vranić. Nijedna zdravstvena ustanova u BiH, čak i kada ima veće probleme od KCUS, nije u fokusu javnosti i pod političko-medijskim nasrtajima kao KCUS.

Pitamo se da li na ovaj način Skupština KS želi kazniti uposlenike za predan rad i uspjehe koji su ostvareni? Mi ovakav postupak ne možemo smatrati drugačije nego kažnjavanjem svih nas uposlenika, članova Sindikata, koji su dali veliki doprinos u unaprijeđenju rada i poslovanja najveće i najstarije zdravstevene ustanove u Bosni i Hercegovini. Svaki napad na KCUS, na uposlenike koji već mjesecima rade pod nevjerovatnim opterećenjem  pritiskom, je napad na zdravlje i sigurnost svih građana kako Kantona Sarajevo tako i drugih 5 Kantona, suosnivača KCUS.

Želimo se osvrnuti i na loš rad Kriznog štaba KS i smatramo ih u potpunosti odgovornim za strahoviti treći val pandemije, jer upravo oni nisu poduzimali prave korake na vrijeme. Premijer Vlade KS Edin Forto je izjavio da je „Sarajevo Bergamo“ ali tada nije poduzeo i primjenio odgovarajuće potrebne mjere. Za mjere koje su kasnije poduzete već je bilo kasno. Pandemija se razbuktala, a uposlenici KCUS nakon što su skoro godinu dana jedini zbrinjavali hospitalne COVID 19 bolesnike, morali su gasiti taj požar.

Sindikat KCUS Sarajevo strogo osuđuje i plasiranje neistina u javnosti zbog odlaska anesteziologa, unoseći nemir među pacijente, te na taj način prikupljanja jeftinih političkih poena. Moramo naglasiti da se 13 anesteziologa koji su podnijeli zahtjev za prekid Ugovora o radu, nisu nikada obratili Sindikatu KCUS Sarajevo sa svojim problemima kako bi se isti, ako ih u opšte ima, riješili.

Sindikat KCUS Sarajevo stoji uz svoje menadžment, ljekare, medicinske sestre-tehničare, servirke, radnice, i sve ostale koje zbrinjavaju naše pacijente. Mi smo veliki tim koji brine za sve građane. To ćemo i dalje raditi.

Na kraju, apelujemo na Skupštinu KS i Vladu KS, a posebno na nadležno ministarstvo zdravstva, da isprave grešku prema uposlenicima KCUS – članovima Sindikata KCUS, koji svakodnevno vrijedno rade u službi zdravlja naših građana, iz cijele Bosne i Hercegovine.

Lične animozitete i nezadovoljstvo političke prirode morate ostaviti po strani, jer KCUS ne smije biti predmetom političkih netrpeljivosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar