KCUS: Nijedan pacijent na respiratorima Srebrene maline nije umro

Vijesti 04. apr 202116:56 > 17:00 20 komentara
N1

Iz Kriznog štaba KCUS-a u proširenom sastavu, stigla je obavijest da "nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške ACM 812 A respiratora nije umro". Kako navode u saopštenju, KCUS sa kompletnim medicinskim osobljem već više od godinu dana vodi bespoštednu bitku sa pandemijom Covid – 19, radi očuvanja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, ali i cijele FBiH. Podsjećamo, ACM 812 A su respiratori koje je u BiH uvezla firma Srebrena malina, zbog čega je u toku sudski proces.

“Rezultat te borbe su hiljade spašenih života i opravljenih građana. Želimo uvjeriti naše građane da ćemo dati sve od sebe kako bi sačuvali njihove živote i zdravlje”, poručuju iz Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu.

Također, navode da su “zaprepašteni silinom nepravednih i užasavajućih napada upućenih prema KCUS.”

“Mi smo ljekari, nismo ubice”, poručuju.

“Ti koji nas brutalno vrijeđaju i pozivaju na linč, stavljajući nam metu na čelo, su ljudi čije smo živote spašavali ali i članova njihovih porodica. Oni će se prepoznati. Neka ih bude stid ako znaju šta to znači. Poručujemo im da ćemo njihove prljave planove, uz svu nadljudsku borbu sa Covidom – 19, osujetiti podnošenjem krivičnih prijava i pozivanjem nadležnog tužilaštva da ih promptno procesuiraju”, navode iz KCUS-a u saopštenju.

“Nećemo se izmaći pred ovolikom količinom zla i objeda, niti grubim kršenjem kodeksa profesionalnog ponašanja nekih medija i političara”, dodaju.

Iz KCUS-a poručuju da je takvo ponašanje inkriminirano odredbom člana 363 St. 2 Krivičnog zakona FBiH.

“Napominjemo da su metode koje se koriste otvoreno huškačke i ispunjene govorom mržnje, da izazivaju strah i paniku kod građana koji su već iscrpljeni pandemijom Covida – 19. Pozivano građane da ostanu mirni i da se pridržavaju svih propisanih mjera kako bi naša zajednička borba sa pandemijom bila još uspješnija. U toj borbi KCUS i naše hrabro i vrijedno osoblje, kao i do sada, davat će sve od sebe”, navode iz KCUS-a.

Također, pozvali su ministra Harisa Vranića da sutra dođe u KCUS na sastanak u 9 sati sa anesteziolozima iz KCUS ali i svim ostalim uposlenicima koji učestvuju u liječenju Covid – 19 bolesnika.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare