KCUS uputio zahtjev Vraniću: Omogućite PCR testiranje i u drugim ustanovama

Vijesti 11. jan 202212:39 0 komentara
N1

Zbog složene epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, uzrokovane pojavom omikron soja koronavirusa Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), zahtjeva od Ministarstva zdravstva KS da omogući PCR testiranje na koronavirus i u drugim javnim zdravstvenim ustanovama poput Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš, Zavod za javno zdravstvo i JU Domovi zdravlja KS.

KCUS je već dvije godine od pojave pandemije jedina javna zdravstvena ustanova koja radi testiranje na koronavirus.

“Od početka pandemije mikrobiološka laboratorija KCUS-a je realizirala 316.432 analiza na koronavirus, od čega je 253.352 analiza realizirano za stanovništvo KS. U KCUS-u je tokom trećeg vala u martu prošle godine bilo na bolovanju više od 500 uposlenika i u tom momentu na bolničkom liječenju bilo oko 570 bolesnika zaraženih koronavirusom. Klinička mikrobiologija KCUS dnevno obradi 1.000 uzoraka na koronavirus za osiguranike Kantona Sarajevo, a iste usluge se pružaju i za drugim kantonima, našim suosnivačima”, naveli su sa KCUS-a.

Prema riječima doktorice Amele Dedeić Ljubović, šefice OJ Klinička mikrobiologija, od početka pandemije do danas uposlenici su uložili ogroman napor da se održi kontinuitet dijagnostike, koji niti jednog dana nije prekinut.

“Unutrašnjom reorganizacijom od marta 2020. godine  prešlo se sa smjenskog na 24 satno radno vrijeme svih sedam dana u sedmici. Ovaj oblik rada je bio neophodan kako bi se sa raspoloživim kadrom zaprimljeni uzorci obradili unutar 24 sata, a što je vrlo značajno sa epidemiološkog aspekta. Značajan broj uposlenika je tokom pandemije bio pozitivan na COVID-19, ali to nije uticalo na kvalitet i kontinuitet rada, ali jeste na iscrpljenost i opterećenost osoblja. Napominjemo da se pored dijagnostike COVID-19, obavlja i rutinska dijagnostika, koja se s pandemijom povećala zbog većeg broja hospitalizacija“, rekla je Dedeić Ljubović.

Doktorica Sandra Vegar Zubović, direktorica dijagnostičkih disciplina, istakla je da je od februara 2020. do decembra 2021. godine u KCUS-u urađeno 7.270.635 laboratorijskih analiza.

“Od toga, hemataloških analiza uradili smo 2.964.332, biohemijskih analiza 3.900.486 i 405.817 imunoloških analiza. Obradili smo 592.992 pacijenta i 922. 831 uzorak“, pojasnila je Vegar Zubović.

Napominje da očekuje da primjer KCUS-a slijede i druge zdravstvene ustanove koje su dobile novac i opremu za ovu namjenu, kako ne bi, ističe, trpjeli oni koji trebaju uslugu PCR testiranja.

“Testiranje građana i u drugim javnim zdravstvenim ustanovama omogućilo bi bolji i efikasniji tretman oboljelih od Covid-19, jer bi pacijenti brže dolazili do dijagnoze. Zabrinjavajuće je da Krizni štab KS nije napravio nove protokole za četvrti talas koronavirusa, niti su definirali put kretanja bolesnika”, navela je.

Sa KCUS-a su naglasili da traže od Harisa Vranića, ministra zdravstva KS i predsjednika Kriznog štaba KS da hitno, zbog pacijenata koji svakodnevno trebaju usluge PCR testiranja, poduzme zakonom predviđene radnje i riješi ovaj problem.

Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a poručila je da naglo raste broj zaraženih, što i nije neočekivano, a da se kapaciteti KCUS-a popunjavaju.

“Iznimno je težak pritisak na laboratorij KCUS-a, koji jedini radi PCR dijagnostiku već dvije godine u kontinuitetu. KCUS sve vrijeme pandemije pruža uslugu tercijarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite. Razvijamo transplantacioni program i ovaj val, nažalost, može u tome da nas uspori“, poručila je Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!