Kennedy za N1: Sarajevo ima mnogo čemu naučiti svijet u ovom trenutku historije

Vijesti 26. maj 202220:56 > 22:07 1 komentar
N1

"Sarajevo ima mnogo čemu da nauči ostatak svijeta u ovom trenutku historije", rekla je američka aktivistica za ljudska prava Kerry Kennedy, koja je prošle sedmice boravila u bosanskohercegovačkoj prijestolnici. Osvrćući se na aktuelna globalna pitanja, rat u Ukrajini, budućnost Afganistana nakon povlačenja američke vojske, put Balkana u EU i obrazovanje o jednakosti i ljudskim pravima, Kennedy je podijelila ono čega se sjeća iz vremena kada je na njenog oca Roberta F. Kennedyja izvršen atentat.

Za ubistvo oca saznala dok je na TV-u gledala crtane filmove

“Imala sam samo osam godina kada je ubijen. I saznala sam sjedeći na podu hotelske sobe i gledajući crtane filmove kada su vijesti emitovane” – prisjeća se. “Molila sam se za svog oca. Molila sam se za svoju majku. Molila sam se za braću i sestre. Ali takođe sam se molila za čovjeka koji je ubio mog oca. Željela sam da prestane nasilje. Trebalo je da se završi.” – nastavila je.

N1

Senator i američki predsjednički kandidat Robert F. Kennedy također je bio osoba koja je afroameričkoj zajednici prenio vijest da je njihov vođa Martin Luther King ubijen. Njegov govor u Indijanapolisu tog 4. aprila 1968. jedan je od najcitiranijih govora u američkoj istoriji.

Kerry Kennedy je podijelila svoju viziju o tome kako se taj govor odnosi na modernu Ameriku nakon ubistva Georgea Floyda.

Inače, Fondacija „Društvo zajedničkih vrijednosti“ Sarajevo je domaćin globalnog strateškog planiranja američkog sjedišta sa evropskim podružnicama i partnerima Fondacije Robert F. Kennedy za ljudska prava (RFK HR).

Prema riječima predsjednika Fondacije, Zlatka Lagumdžije, ovo je prvi skup ove vrste koji RFK HR održava u smislu definisanja dalje strategije svog rada u Evropi i širem kontekstu.

“Osnovna ideja projekta je ‘Speak the Truth to Power’. Želimo da se cijeli ovaj projekat iz BiH i Sarajeva proširi na cijelu regiju kao dio planetarnog projekta u kojem smo fokusirani na edukaciju za ljudska prava mladih”, rekao je Lagumdžija.

Govor Roberta F. Kennedyja:

Senator Robert F. Kennedy
Indijanapolis, Indijana
4. april 1968

“Imam lošu vijest za vas, za sve naše sugrađane i ljude koji vole mir u cijelom svijetu, a to je da je Martin Luther King večeras ubijen. Martin Luther King je svoj život posvetio ljubavi i pravdi, i on je umro zbog toga. U ovom teškom danu, u ovom teškom vremenu za Sjedinjene Države, možda je dobro zapitati se kakva smo mi nacija i u kom smjeru želimo da se krećemo.

Za one od vas koji su crnci – s obzirom na evidentno dokaze je da su bili bijelci koji su bili odgovorni – možete biti ispunjeni gorčinom, mržnjom i željom za osvetom. Možemo se kretati u tom smjeru kao zemlja, u velikoj polarizaciji – crnci među crncima, bijelci među bijelima, ispunjeni mržnjom jedni prema drugima.

Ili se možemo potruditi, kao što je to učinio Martin Luther King, da se razumijemo i shvatimo, i zamijenimo to nasilje, tu mrlju krvoprolića koja se proširila našom zemljom, naporom da razumijemo suosjećanjem i ljubavlju.

Za vas koji ste crnci i koji ste u iskušenju da budu ispunjeni mržnjom i nepovjerenjem u nepravdu takvog čina, prema svim bijelcima, mogu samo reći da u svom srcu osjećam isto. Član moje porodice je ubijen, ubio ga je bijelac. Ali moramo se potruditi u Sjedinjenim Državama, moramo se potruditi da razumijemo, da prevaziđemo ova prilično teška vremena.

Ono što nam treba u Sjedinjenim Državama nije podjela; ono što nam treba u Sjedinjenim Državama nije mržnja; ono što nam treba u Sjedinjenim Državama nije nasilje ili bezakonje; ali jeste ljubav i mudrost, i saosećanje jedni prema drugima, i osjećanje pravde prema onima koji još uvijek pate u našoj zemlji, bez obzira na boju kože.

Dakle, zamoliću vas večeras da se vratite kući, da se pomolite za porodicu Martina Lutera Kinga, to je tačno, ali još važnije da izgovorite molitvu za našu vlastitu zemlju, koju svi volimo – molitvu za razumijevanje i to saosjećanje o kome sam govorio.

Možemo dobro da radimo u ovoj zemlji. Imaćemo teška vremena; imali smo teška vremena u prošlosti; imaćemo teška vremena u budućnosti. To nije kraj nasilja; to nije kraj bezakonja; to nije kraj nereda.

Ali velika većina bijelaca i velika većina crnaca u ovoj zemlji želi živjeti zajedno, želi poboljšati kvalitet našeg života i želi pravdu za sva ljudska bića koja žive u našoj zemlji.

Posvetimo se onome što su Grci pisali prije toliko godina: da ukrotimo divljaštvo čovjeka i učinimo blagim život ovog svijeta.

Posvetimo se tome i pomolimo se za našu zemlju i za naš narod.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare