Kineska ambasada u BiH: Kina je dosljedno iskren prijatelj svih građana BiH

Vijesti 22. jul 202117:42 2 komentara
Pixabay

Iz Ambasade Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini komentarisali su za N1 Nacrt rezolucije te zemlje i Ruske Federacije a koja se tiče ukidanja Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a za koju će tražiti podršku u Vijeću sigurnosti UN-a.

Proteklih gotovo 26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u Bosni i Hercegovini je postignut značajan napredak iz više oblasti, zahvaljujući naporima svih njenih naroda i građana, te značajno je promjenjena situacija u zemlji. BiH je suverena država. Uvjereni smo da narodi u BiH i njeni građani imaju mudrost, sposobnost i pravo da samostalno odlučuju kojim putem ide njihova zemlja. Međunarodna zajednica treba da pruži pomoć Bosni i Hercegovini na način koji odgovara stvarnim potrebama ove države i njenih građana. Kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, Kina je dosljedno iskren prijatelj naroda i svih građana BiH i spremna je i dužna dati svoj doprinos“, kazali su za N1 iz kineske ambasade.

Večeras sjednica Vijća sigurnosti UN

Podsjetimo, večeras će sa početkom u 21:00 sat održati sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se govoriti o stanju u Bosni i Hercegovini. Sjednica će prema najavi trajati tri sata, odnosno do ponoći, što znači da će se moći obratiti svi članovi ovog Vijeća.

Bosnu i Hercegovinu u ovoj instituciji predstavlja Sven Alkalaj. Nije još poznato da li će on biti pozvan i da li će se obratiti na ovoj sjednici.

Ranije je, kako je prenio AFP, Rusija zatražila da se glasa o njenom prijedlogu da se ukinu funkcije i institucija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini do jula 2022. godine.

AFP navodi da je jedan diplomata izjavio da je glasanje zatraženo za četvrtak popodne te da je odluka o zahtjevu sada na Francuskoj, koja ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti.

Nacrt rezolucije koji je Rusija predala Vijeću sigurnosti prošle sedmice, koji je podržala i Kina, “pozdravlja i pristaje” na proglašenje njemačkog političara Christiana Schmidta nasljednikom trenutnog visokog predstavnika iz Austrije, Valentina Inzka.

Međutim, u ovom nacrtu koji je pribavio AFP, dalje stoji da on “podržava imenovanje visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (…) do 31. jula 2022. zatvaranjem Ureda visokog predstavnika.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare