Kineske vakcine u Federaciji BiH pod oznakom ‘povjerljivo’

Vijesti 24. aug 202218:10 0 komentara
Shutterstock

Transparency International Bosne i Hercegovine potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da planira tužiti Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, koji ne želi dostaviti podatke o ugovoru o nabavci kineskih vakcina protiv COVID-19.

Zavod navodi da se radi o “povjerljivom” dokumentu.

Prošle godine je za potrebe entiteta Federacija BiH nabavljeno pola miliona kineskih vakcina. Vrijednost ugovora je 12,5 miliona maraka.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je od Federalne vlade dobio zadatak da nabavi kineske vakcine Sinopharm u martu 2021. godine.

Ugovor je sa dobavljačem vakcina China National Biotec Group Company Limited (CNBG) potpisan polovinom juna prošle godine.

Zašto je ugovor “povjerljiv”?

Krajem iste godine je TI BiH zatražio od Zavoda za javno zdravstvo da dostavi ugovor. Pozvali su se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, donesen 2001. godine, koji propisuje da javnost ima pravo pristupiti svim javnim dokumentima koji su u posjedu državnih institucija.

“Dobili smo informaciju da se ne može objaviti ugovor i da je proglašen povjerljivim, jer je to bio zahtjev kineskog ponuđača, te da bi to dovelo u opasnost i nepovoljan položaj FBiH, s obzirom na neophodnost nabavke”, kaže za RSE direktorica organizacije TI BiH, Ivana Korajlić.

Ona objašnjava da su Zavod za javno zdravstvo i Vlada Federacije BiH, najprije mjesecima prebacivali odgovornost jedni na druge.

Zavod je zatim odbio dostaviti ugovor, a nakon toga je prekinuo komunikaciju sa TI BiH. Ova organizacija je potom poslala žalbu Zavodu za javno zdravstvo, u kojoj su još jednom podsjetili da imaju pravo na pristup ugovoru. Zavod nije odgovorio na žalbu čime je, kako navode u TI-ju, prekršena zakonska obaveza da se na formalnu žalbu odgovori rješenjem.

Polovinom augusta je TI BiH zatražio i reakciju Upravnog inspektorata FBiH, koji ima ovlaštenja da naredi javnom organu da postupi po zakonu, i donese rješenje.

Šta kažu u inspektoratu?

Upravni inspektorat Federacije BiH ima mandat da nadzire zakonitost postupaka javnih institucija. U konkretnom slučaju, njihov je zadatak da ukažu Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH da mora donijeti rješenje o žalbi TI-ja BiH.

“Zatražićemo od Zavoda za javno zdravstvo da postupi po zahtjevu TI-ja BiH. Mi nemamo neku specijalnu nadležnost kad su u pitanju ti ugovori. Nama je bitno postupanje po zahtjevu, znači donošenje rješenja o slobodi pristupa informacijama”, kaže glavni upravni inspektor Federacije BiH, Željko Škarica za RSE.

Objašnjava da inspekciju ne zanima da li će Zavod donijeti pozitivno ili negativno rješenje, niti ima mogućnost da cijeni da li je neki zahtjev opravdan ili ne.

“Mi insistiramo na donošenju rješenja po tom zahtjevu i insistiramo na poštovanju zakonom propisanog postupka”, dodaje on.

Ivana Korajlić iz TI-ja BiH navodi da se još čeka odgovor upravnog inspektorata. Kaže da će, u slučaju da Zavod nastavi tajiti ugovor, TI BiH iskoristiti i druga pravna sredstva na raspolaganju, kao što je tužba zbog kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama.

“Zaista je poražavajuće da od kraja prošle godine upozoravamo na to da se kriju informacije, nabavka je davno završena, ali i dalje nema spremnosti institucija da objave ugovor”, zaključuje ona.

Više na portalu RSE-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!