Kineski i ruski ambasadori ugostili Zorana Tegeltiju u New Yorku

Vijesti 12. maj 202217:53 > 18:19 1 komentar
Twitter

Iako se nije obraćao na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltiju danas su u New Yorku ugostili ambasador Zhang Zhuen, stalni predstavnik Republike Kine u UN-u i Vasilij Nebenzja, predstavnik Rusije u UN-u.

Podsjetimo da je odlazak Tegeltije u New York izazvao pažnju javnosti s obzirom na to da se on prvenstveno trebao obratiti na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, međutim, umjesto njega je to učinio Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH budući da prema hijerarhiji ima prednost u obraćanju.

Tegeltija se neće obratiti pred Vijećem sigurnosti, nema ga ni u sali

Tegeltija je burno reagovao nakon te odluke navodeći da je “uspjela opstrukcija bošnjačkih političara” te je uputio pismo UN-u i ambasadorima zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti – SAD-a, Kine, Rusije, Francuske i Velike Britanije u kojem je istakao da “stiče utisak da je spriječen da govori na sjednici Vijeća sigurnosti kako ne bi rekao činjenice koje su u BiH poznate, a to je da predstavnici ambasada u BiH dostavljaju svojim zemljama jednostrane informacije i prikaz stanja u BiH”.

On je rekao da je ovo njegov pokušaj da stanje u BiH “realno predstavi” i spriječi “jednostrano informisanje” članova Vijeća sigurnosti UN-a o stanju u BiH.

Osim što se nije obraćao pred Vijećem sigurnosti UN-a, Tegeltija se nije nalazio ni u sali u kojoj se održavala sjednica, a reagovao je i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH koji je Džaferovićevo obraćanje nazvao privatnim rekavši da Predsjedništvo nije usaglasilo stav o njegovom odlasku u New York.

Na sjednici Vijeća sigurnosti BiH se obratio i Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH koji je podnio polugodišnji izvještaj o BiH.

Schmidtu odobreno obraćanje u Vijeću sigurnosti UN-a

Podsjetimo da se on prošle godine nije obraćao na istoj ovoj sjednici kada je podnosio izvještaj jer se tome protivila Rusija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare