Klarić: Ljuti me što čekamo na neku sadaku

Vijesti 03. mar 202118:13 > 19:17 0 komentara

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH se sastaje, ali je učinak "mršav". Mogu li zastupnici biti produktivniji jedna je od tema o kojima smo razgovarali sa Sanelom Klarić, zastupnicom Naše stranke u ovom zakonodavnom tijelu.

Nedavno ste imali inicijativu kojom je traženo da se predsjedavajući Doma obaveže da svaka tri mjeseca dostavlja informaciju o ostvarivanju Programa rada Predstavničkog doma, no ona je odbijena. Da li ste dobili neki odgovor ili obrazloženje zašto je odbijena inicijativa?

Odgovor nisam dobila, moji zaključci nisu dobili podršku. Ovo je možda najvažniji dokument jer je to naš plan rada. Ovo je bila prilika da imamo tačan plan za sjednice, da budemo pripremljeni, kako bi sve teme iskomunicirali na vrijeme. Ne postoji odredba koliki minimalan broj sjednica mora se održati nego sve je “kakao bi trebalo”, “moglo bi…”

Ovih dana aktuelna tema je preuređenje Trga oslobođenja u opštini Stari Grad Sarajevo. I vi ste se kao predstavnica Asocijacije pejzažnih arhitekata oglasili ovim povodom. Protivite se preuređenju ovog prostora. Zbog čega?

Ne samo da ja smatram. To udruženje okuplja mnoge stručnjake koji smatraju da ova ideja nema podršku ako gledamo na razvoj užeg gradskog jezgra ili održavanja zelenih površina. Želimo da Sarajevo bude zeleni grad po uzoru na Ljubljanu, a onda imate opštinu koja ne sluša te planove. Žele napraviti garažu koja će narušiti sve te planove. Građani su se jako dobro organizovali, struka se udružila, javili su se iz državnog nivoa, čak i susjedna opština Centar također nije dala zeleno svjetlo – tako da vjerujem da će i sam načelnik shvatiti da ovo nije dobra ideja.

Članica ste Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, u ime kojeg ste nedavno zatražili informaciju poštuje li se Deklaracija o zaštiti rijeka usvojena u Parlamentu prošle godine. Ako je suditi po nekim informacijama, bez obzira na ovu deklaraciju, na pojedinim lokacijama nastavlja se gradnja minihidroelektrana. Imate li više podataka o tome?

Nažalost, Deklaracija u nekim kantonima nije prihvaćena kao zahtjev iako je ona usvojena na federalnom nivou tako da bi se u svim dijelovima Federacije morala poštivati. Čak je i premijer Novalić, zajedno sa DiCapriom, stao iza svega toga.

Deklaracija ima jasne zahtjeve i određene rokov i traži da se izvrši moratorij. Upravo pravilnici koji trebaju doći će riješiti sve te probleme. Niko nije za potpunu zabranu. Potrebno je zaustaviti odnos u kojem se samo gleda novac, a ne kako će to uticati na ekosistem.

Federalni parlement na posljednjoj sjednici zadužio je Vladu FBiH da formira ad hoc tim za direktne pregovore s proizvođačem vakcina. Zbog čega se ovoliko kasni sa odlukom?

Upravo zato što ne postoji odgovornost. Imali smo više puta diskusije o nabavci vakcina, pazite, umrlo je 5.000 ljudi. Ko će odgovoriti porodicama umrlih? Mene ljuti što čekamo na neku sadaku. Ovo što ova vlada pokazuje je da smo dezorijentisani, da smo građani drugog reda, a to govorfe i lideri iz drugih zemalja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!