Klarić o radu PSFBiH: Godinama planiramo iste zakone uz riječi “dobro bi bilo”

Vijesti 24. feb 202118:52 0 komentara
YouTube Screenshoot

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su Nacrt progrma rada ovog tijela. Poslanici su imali oštre kritike kazavši kako iz godine u godinu planiraju razmatranje istih zakona, a da do toga ne dođe, te informacija o radu javnih preduzeća koje su zastarjele.

Poslanica Sanela Klarić iz Naše stranke kazala je kako je program “krajnje neozbiljan” te da je više “forma nego suština”.

“Služimo se riječima ‘dobro bi bilo’ ili ‘ zaista je važno’. U ovom programu godinama se ponavljaju isti zakoni koji su važni. Zar moramo svake godine ponavljati šta trebamo uraditi? Naša uloga je korekcija Vlade FBiH i ne trebamo čekati njihov program već da im sugerišeimo, korigujemo rad i kažemo koji su to zakoni važni da napredujemo i damo odgovor kao poslanici građanima. Strateški ciljevi bi trebali biti jasni i mjerljivi, a nisu. Nikada nismo imali izvještaje o našem radu i znali da li smo napravili neke efekte“, kazala je Klarić.

Istakla je kako se u Nacrtu navodi i izrada Operativnog plana koji bi definisao održavanje sjednica i tačke koje će na njima biti razmtrane, ali da oni taj plan nisu usvojili ranijih godina.

“Zar ne bi bilo dobro da imamo operativni plan i da znamo koji će se zakoni usvajati unaprijed svaki mjesec da se pripremimo i uključimo građane. Nikada ne dobijamo ni materijale jer je riječ o materijalima iz 2014. godine. U tački 2. definisano je održavanje tematskih sjednica namjanje jednom kvartalno. Nabrojte na prste koliko smo imali tematskih sjednica, koliko smo ih zahtijevali, a nisu odobrene. Izgleda kao da ništa u FBiH nije hitno i sporno i da nam ne trebaju”, rekla je Klarić.

Navela je i kako se u tački 4. Nacrta navodi da će razmatrati sve zakone i nacrte koje Vlada FBiH uputi u parlamentarnu proceduru, ali da to nije tačmo.

“U zadnje dvije godine imalo smi masu dokumenata o kojima nismo raspravljali, nisu došli do nas, te dokumente neko čuva”, istakla je.

Klub poslanika Naše stranke predložio je zaključak kojim se “predsjedavajući Predstavničkog doma PSFBiH obavezuje da kvartalno dostavlja izvještaj o radu ovog doma te da poslanici to razmatraju i predlažu mjere za njegovo efikasnije izvršenje”, ali zaključci nisu dobili potrebnu većinu.

Nacrt plana programa rada Predstavničkog doma usvojen je jednoglasno, a predstanvici opozicionih stranaka kazali su kako se nadaju da će imati dovoljno vremena da ga poboljšaju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!