Klinika za psihijatriju treba novi smještaj, ali novac ide za novu zgradu UIO

Vijesti 27. aug 202118:59 1 komentar

U barakama starim 50 godina smješteni su najteži psihijatrijski bolesnici u Banjaluci. Dok se tek prikuplja tenderska dokumentacija za rješenje smještajnih problema za objekte psihijatrije u Banjaluci, Višegradu, Modriči i na Sokocu, 100 miliona KM u igri je za drugu zgradu. I to onu u koju želi da se preseli Uprava za indirektno oporezivanje BIH, a koju joj namjerava prodati kotroverzni biznismen Mile Radišić.

Objekat Klinike za psihijatriju – prijetnja je za pacijente smatra bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić.

“Zgrada od drveta, kartona, rigipsa. Šta mislite kada se zapali, znate da na psihijatriji imate i fiksiranih pacijenata. Znate da je problem električnih instalacija, bolničke infekcije, vidjeli ste kako izgledaju kupatila, postoji jasna opasnost po te pacijente. Sramota da iz mermera i rosfraja, da neko prelazi u nešto još bolje, a da imamo ovakvu situaciju”, kazao je Stanić.

U mermeru i rosfraju je, referiše se Stanić, zlatna koka Bosne i Hercegovine – Uprava za indirektno oporezivanje, koja je, kažu u ovoj instituciji, od osnivanja 2004. do danas podstanar.

Zato traže novu zgradu, za koju od ranije na raspolaganju imaju 36 miliona KM.

Jedino se Radišić javio na konkurs

Nedostajućih 63 miliona, što bi u konačnici bilo oko 100 miliona KM traže iz budžeta Savjeta ministara. Jedini ponuđač koji se javio na oglas bio je kontroverzni biznismen Mile Radišić, čiji Grand trade za zgradu pored MTEL-ove, traži 98,5 miliona KM.

“Nakon toga smo se pismenim putem obratili Vijeću ministara BiH i zatražili obezbjeđenje nedostajućih sredstava, po kojem zahtjevu Vijeće ministara nije postupalo”, kazali su iz UIO.

Rok za odgovor na Radišićevu ponudu istekao je, a s obzirom da UIO nije obezbijedila nedostajući dio novca od 65 miliona KM,dogovoreno je da Radišićeva ponuda ostane na snazi do kraja septembra, piše Capital.

Hoće li u međuvremenu dobiti milione i zeleno svjetlo od Savjeta ministara?

“Ne vidim da je iko lud u Savjetu ministara i spreman da da svoj potpis i svoj glas za nešto što je protivzakonito, što je protiv parlamentarne odluke, te tako učiniti krivično djelo i ići u zatvor”, kazao je Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Parlament BiH još u junu je naredio Savjetu ministara da poništi tender za nabavku zgrade za UiO BiH, no to se nije desilo.

“Uprava mora da se smjesti u Banjaluci i da ima adekvatan prostor. Ovo što pojedini poslanici izjavljuju, ja zaista izražavam sumnju u istinitost”, kazala je tada Snježana Novaković Bursać, poslanica SNSD-a.

Ovih dana aktuelizuju se prijedlozi da UIO kupi zgradu za ranije odobrenih oko 40 miliona KM. A da za milione koji preteknu iz budžeta, budu napravljeni novi objekti Klinike za psihijatriju.

To bi ipak značilo stezanje kaiša, a i gubitak apetita – onog finansijskog, za mnoge.

Dok se čeka razrješenje situacije u vezi dotrajalih objekata sa početka priče, iz Ministarstva zdravlja RS saopštavaju da će projketno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju četiri klinike biti završena do kraja godine. Sadašnji kapaciteti iziskuju rekonstrukciju, a novi objekat će u saradnji sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope biti izgrađen na Paprikovcu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare