Klub SDA predložio zaključke Vladi KS za borbu protiv pandemije

Vijesti 22. mar 202121:19 > 21:20 0 komentara
YouTube Screenshoot

Klub SDA pedložio je Vladi Kantona Sarajevo devet zaključaka koji se tiču upravljanja pandemijom korona virusa u Kantonu Sarajevo. Predlaže se, između ostalog, nabavka lijekova koji su se pokazali efikasnim u liječenju, s naglaskom na Tocilizumabi, te mogućnost testiranja na kućnoj adresi imunokompromitiranim građanima KS.

U nastavku pročitajte prijedloge zaključaka o kojima ćese izjasniti zastupnici Skupštine KS:

– Predlažemo Vladi KS da putem resornog ministarstva obezbijedi da se javljanja u službama za zapošljavanje produže sa 45 na 75 dana i da se javljana zbog prjavljivanja na evidenciju o nezaposlenim obavljaju elektronski, po uzoru na HNK.

– Predlažemo Vladi KS da preduzme aktivnosti putem resornog ministarstva te da podhitno otvori novu COVID ambulantu na području Općine Stari Grad.

– Predlažemo Vladi KS da putem domova zdravlja obezbijedi nesmetano funkcionisanje ambulatne u Podlugovima i Mrakovu na području Općine Ilijaš.

– Predlažemo Vladi KS i Ministarstvu zdravstva da se omogući besplatno obavljanje serološkog testa na COVID 19, odnosno da troškove istog snosi ZZO.

– Predlažemo Vladi KS, Kriznom štabu i JU Dom Zdravlja koji je pokrenuo call centar za psihološku pomoć za sve građane, koji u teškim uslovima pandemije imaju potrebu za ovom vrstom zdravstvene usluge, da isti budu besplatni.

– Predlažemo Vladi KS da omogući testiranja na kućnoj adresi imunokompromitiranim građanima (onkološki, hemodijalizni pacijenti i drugi).

– Predlaže se Vladi KS da angažuju sve raspoložive privatne autoprijevoznike i stavi ih u službu obavljanja funkcije javnog gradskog prijevoza, a kako bi se mogle rigorozno pooštriti mjere u vozilima javnog prijevoza koji su postali žarišta širenja corona virusa.

– Predlažemo Vladi KS da na skijalištima obezbijedi dodatne kontrole kako bi se osigurali higijensko-epidemiološki uslovi za rad istih.

– Predlažemo Vladi KS da se u svim sredstvima javnog prijevoza obezbijede COVID redari u svrhu obezbjeđenja poštivanja mjera donesenih Odlukom Kriznog štaba.

– Nalaže se Vladi KS da se nabave svi lijekovi koji su se pokazali efikasni u liječenju, a posebno Tocilizumabi bolnicama kako građani KS ne bi iz vlastitih sredstava izdvajali za ovakve skupe lijekove po uzoru na TK.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!