Šta će se dogoditi ukoliko Dodik podnese ostavku u Predsjedništvu BiH

Vijesti 30. jul. 202115:37 > 17:019 komentara
Podijeli:
Izvor: Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je kako je spreman da podnese ostavku na ovu poziciju. Provjerili smo kakva je procedura ukoliko bi to Dodik zaista učinio i šta bi to značilo za funkcionisanje Predsjedništva BiH.

Ukoliko bi Milorad Dodik podnio ostavku na poziciju u Predsjedništvu, Parlament BiH ima mogućnost izbora novog, člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda. Sličan scenarij viđen je 2003. godine kada je Mirko Šarović podnio ostavku, na poziciju koju danas Dodik obnaša.

“Ukoliko jedan od članova Predsjedništva podnese ostavku, ili iz bilo kog drugog razloga nije u mogućnosti obnašati funciju novi, direktni izbori nisu mogući, ali je popuna upražnjenog mjesta kroz Parlament BiH je moguća”, pojasnio je za N1 bivši član CIK-a Vehid Šehić.

VEZANA VIJEST

Šehić je podsjetio da se to već događalo, u slučaju Mirka Šarovića i Dragana Čovića.

“I do sada se dešavalo da je prestane mandat nekom od članova Predsjedništva. U tom slučaju Državni parlament bira nedostajućeg člana”, rekao je Vahid Šehić, dodajući da o novom članu Predsjedništva u tom slučaju, glasaju svi delegati.

Nakon Izetbegovića, izabran Genjac, nakon Čovića Jović

Prvi član Predsjedništva izabran kroz Parlament BiH bio je Halid Genjac, koji je na poziciju člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda došao nakona Alije Izetbegovića. U istom mandatu, Parlament je birao i Beriza Belkića, ali Jozu Križanovića u Predsjedništvo BiH.

U mandatu Predsjedništva koje je izabrano 2002 godine dva su člana reizabrana.

Zbog pritiska međunarodne zajednice Mirko Šarović podnio je ostavku, nakon čega ga je u Predsjedništvu zamjenio Borislav Paravac. Nakon njega, Dragana Čovića suspendovao je visoki predstavnik Paddy Ashdown, a poziciju hrvatskog člana predsjedništva preuzeo je Ivo Miro Jović.

Ukupno, Parlament BiH je do sada izabrao pet članova Predsjedništva, iz različitih razloga, i naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar