Ko će biti kandidati na izborima za Predsjedništvo BiH?

Vijesti 14. maj 202219:10 0 komentara
N1

Glavni odbor Partije demokratskog progresa potvrdio je danas kandidaturu Jelene Trivić za predsjednicu entiteta Republika Srpska na predstojećim opštim izborima. Svoju kandidaturu ranije je potvrdio i Željko Komšić koji ulazi u utrku za četvrti mandat. Ostale stranke i dalje se konsultuju. Imena se pretpostavljaju, no za vladajuće stranke službenih potvrda još nema.

U PDP su potvrdili, Jelena Trivić biće njihov kandidat za predsjednicu entiteta Republika Srpska na predstojećim opštim izborima. U ovoj stranci kazali su i kako će podržati kandidata SDS-a za člana Predsjdništva BiH, sukladno ranijim dogovorima.

A što će biti prijedlog SDS-a, službeno još niije odlučeno. Neslužbeno, za mjesto u Predsjedništvu BiH zainteresirani su i Mirko Šarović, predsjednik stranke, ali i Milan Miličević, aktuelni načelnik općine Teslić

U SNSD najavljuju od ponedjeljka vandredno stanje, Ili kako je kazao Milorad Dodik, sve će biti podređeno izbornoj godini. Za Dodika nema dvojbe, najvažnije funkcije trebale bi pripasti njegovoj stranci, Đokić, Stevandić, Čavić, čije stranke koaliraju sa SNSD-om, za sada bez komentara.

U entitetu Federacija BiH stavri jasnije. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio je utrku za četvrti mandat. Biće kandidat svoje stranke Demokratske fronte. Hoće li ga još ko podržati, pregovara se.

Denis Bećirević, Nermin Nikšić, ili neko treći.. U ovom trenutku poznato je kako će kandidat Trojke biti političar iz SDP-a Konačna odluka o kandidatu za člana Predsejdništva BiH mogla bi biti poznata u utorak.

U SDA manje više stvari jasne. Nema službene potvrde, no Halid Genjac je siguran. Bakir Izetbegović zaslužuje treći mandat

Kada je u pitanju hrvatska politicka scena, i dalje se čeka. Ono što je sigurno stranke okupljene oko HNS, njih 12 izlaze sa zajedničkim kandidatom za člana Predsjedništva, i za pozicije u RS. Da li će se Čović također kandidovati za treći mandat, nema odgovora.

U medijima se pojavilo ime Marija Kordića akteulnog gradonacelnika Mostara, no sam Kordić ovo je demantirao. kazavši kako ima ipreviše posla u Mostaru. Čelnik HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović, rekao je kako bi prihvatio kandidaturu ako se za to odluči HNS. U HRS su kazali i kako su ozbiljno razgovarali o osobi koja bi se suprotstavila kandidatu HDZ-a BiH. Međutim, kako je Željko Komšić ponovo najavio kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva, ta mogućnost je svedena na nulu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!