Ko će činiti vladu u NSRS?

Vijesti 04. okt 202219:17 1 komentar

Dok se dvoji o propisnim rezultatima trke za entitetskog predsjednika, niko ne spori najbolji rezultat stranke Milorada Dodika za Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS). No, iznenađenje je mnogima odličan rezultat liste Za pravdu i red Nebojše Vukanovića. Za neke je iznenađenje i ponuda Milorada Dodika opoziciji za zajedničku koncentracijsku vladu, ali i posebno izostanak reakcije, ili ipak čestitki Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije.

U skupštinskim klupama ponovo će biti najviše poslanika SNSD-a. Preko 35% glasova za Narodnu skupštinu Republike Srpske osvojila je ova stranka. Sadašnja situacija sa mandatima je jasna pa će tako u skupštinu ući čak 11 lista. Prvi je SNSD sa 29 poslanika, a SDS ga prati sa 13 poslanika.

Kompletna lista:

SNSD 29 poslanika

SDS 13 poslanika

PDP 8 poslanika

US 4 poslanika

DEMOS 5 poslanika

ZA PRAVDU I RED 4 poslanika

SP 6 poslanika

SPS 3 poslanika

DNS 4 poslanika

POKRET ZA DRŽAVU 4 poslanika

NPS 3 poslanika.

Vladajuća koalicija u zbiru ima komotnu većinu od oko 47 do 53 poslanika za formiranje nove Vlade, no tu je i ponuda lidera SNSD-a opoziciji da učestvuju u takozvanoj koncentracionoj Vladi.

“Novu vladu Republike Srpske činit će članice koalicije koje su zajedno osvojili više od 60 odsto glasova, ali će biti ponuđena mjesta i nekim drugim političkim strukturama kako bi bilo stvoreno nešto kao koncentraciona vlada. To neće biti moguće sa Igorom Crnatkom, Branislavom Borenovićem ili Jelenom Trivić, ali smatram da u PDP-u ima prihvatljivih ljudi”, rekao je Dodik.

Ponuđenu ruku za zajedničku vlast u opoziciji odbijaju na prvu:

“U lično ime, sada kažem da u tome ne bih nikada učestvovao”, naveo je Milan Miličević, zamjenik predsjednika SDS-a.

A učestvovat će u parlamentarnom radu i lista Za pravdu i red Nebojše Vukanovića. I oni su nezadovoljni brojanjem glasova i mahinacijama sa zapisnicima.

“Kada izvedemo sav taj narod valjda će im biti jasno šta su uradili. Imamo dosta nepravilnosti prema CIK-u na koje oni nisu odreagovali”, dodao je Minja Savanović iz liste Za pravdu i red.

Ujedinjena Srpska (UD) se ne oglašava, prag su prešli i Selakovi i Đokićevi socijalisti, NPS Darka Banjca, ali i DNS i Demos. Prvi put nakon izbora, oglasio se i nosilac liste PDP-a Draško Stanivuković.

“Odbranili smo Banjaluku. Preko 20.000 ličnih glasova i blizu 80% glasova cijele stranke bila je podrška meni kao nosiocu liste i kao gradonačelniku”, naveo je Stanivuković.

Građani su na izborima ipak kaznili preletače, neke ministre, direktore. Nekadašnji predsjednik RS Dragan Čavić, jedan od kako ih zovu preletača, doživio je potop na izboima prenose mediji, osvojivši tek oko 1.000 glasova za NSRS. Ni bivši SDS-ovac, sada član vladajućeg SP-a Davor Šešić nije odbranio poslanički mandat u drugom dresu pa je osvojio tek nešto više od 600 glasova.

Ministrica Suzana Gašić prebacila je tek 300 glasova, a Andrei Dorić za ulazak u skupštinu nisu pomogli ni stranka, ni dvije funkcije koje obavlja. Dorić kao aktuelni poslanik ima tek oko 170 glasova. SNSD-ova Irena Joldžić, poznata po videoklipu “ajkula iz Hurgade”, mandat može samo da sanja, jer je na SNSD-ovoj listi posljednja.

Pobjednici iz SNSD-a tihuju, nema konferencija za medije, kažu, onu pobjedničku su održali u izbornoj noći. Dok se čekaju rezultati, čekaju se i neke čestitke, najviše ona s Andrićevog venca:

“Nemoj, zašto me tri puta pitaš, nema smisla, zovite me na vaš intervju. Mislim da je nepristojno da tri puta pita jedna osoba, a da su drugi zamorčad toga. Nije ovdje smao N1 na sceni. Izvolite treće šta ste pitali”, rekao je Dodik sa nedjelje na ponedjeljak u govoru nakon izbora.

N1: Da li vam je čestitao gdin Vučić?

“Ja sam rekao da 256.000 i 235.000 – to je razlika. Čestitke primam i od vas, onda kada budemo sigurni u podatke i kada to proglasi. Predsjednik Vučić je ozbiljan državnik. On će čekati naravno da dobije zvanične podatke o tome, pa će čestitati. Ja očekujem njegovu čestitku”, odgovorio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare