Ko će i kako isplatiti 90 miliona maraka slovenačkom “Viaduktu”

Vijesti 26. maj 202207:52 4 komentara

Ko će i kako isplatiti 90 miliona maraka slovenačkom “Viaduktu” i još 10 miliona na ime troškova međunarodne arbitraže, jedno je od ključnih pitanja u Republici Srpskoj ovih dana. Zbog toga je zasjedala i entitetska Vlada. Traži se zaštita interesa Republike Srpske. Iako bi, prema stavu advokata slovenačkog “Viadukta”, bilo kakav pokušaj za ponavljanje arbitraže bio bi pucanj u prazno, interesantno je da se naplata višemilionske odštete i ne potražuje od Republike Srpske.

Pokretanja arbitraže

Predmet koji je aktivan sedam godina, okončan je na štetu Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine. Presuda je izvršna, pa slovenačkom “Viaduktu” mora da se plati 90 miliona odštete i još 10 miliona maraka na ime troškova. Ključno je pitanje ko će to učiniti?

“Republika Srpska svakako, ako smatra da je to obaveza Republike Srpske, svakako ima mogućnost da izvrši to plaćanje. Međutim u slučaju izostanka plaćanja od strane Republike Srpske mi postupak izvršenja moramo da vodimo protiv Bosne i Hercegovine kao tužene strane”, rekao je Advokat Predrag Baroš.

Upravo je postupak izvršenja presude i naslovljen na Bosnu i Hercegovinu pojasnio je Baroš, inače pravni zastupnik slovenačke firme sa kojom je 2004. godine Vlada Republike Srpske sklopila ugovor o koncesiji, vrijedan 165 miliona eura, za izgradnju dvije hidroelektrane “Krupa” i “Banjaluka-Niska”. Do pokretanja arbitraže došlo je nakon što je u oktobru 2015. godine “HES Vrbas”, u većinskom vlasništvu slovenačkog preduzeća Vladi uputio odštetni zahtjev od 46 miliona maraka zbog raskida ugovora.

“A nisu dokazali ni nama niti nezavisnoj revizorskoj kući dokaze da su jednu marku negdje nekome platili. Nisu htjeli jedan dokument dostaviti, da su imali dostavili bi ga. I takva firma krene u arbitražu i dobije na kraju spor”, naveo je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Zbog čega je, za resornog ministra riječ o duboko politički motivisanoj odluci. O njoj je na posebnoj sjednici danas raspravljala Vlada. Rješenje se tražilo uz pomoć člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednice Republike Srpske.

“Vlada je zadužila sve nadležne institucije i advokatski tim da iskoriste sve raspoložive pravne mehanizme s cijljem davanja adekvatnog odgovora na presudu u arbitražnom sporu u predmetu “Vijadukt” i zaštite interesa Republike Srpske”, istaknula je Vlada RS o arbitražnom sporu.

Odlaganje izvršenja presude

Stav Vlade o tako važnom pitanju stao je tek u tri pasusa bez bilo kakve konferencije za medije na kojoj bi se odgovorilo na neka od važnih pitanja. Ne platiti odštetu, prema stavu Siniše Vukelića urednika portala Capital.ba, koji je detaljno pratio cijeli slučaj, nije moguće.

“Nesporno je da će Republika Srpska morati platiti ovu odštetu sve sa troškovima postupka, ali ono što zabrinjava jeste da ne vidimo ni jedan osjećaj odgovornosti bilo koga u Republici Srpskoj za gubitak ovako viskog spora”, rekao je Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba.

O kojem, bar u javnosti, nema ni aktivnostima tužilaštva, kaže Vukelić. Za cijeli slučaj karakteristična je bitna činjenica – tužena strana je zapravo Bosna i Hercegovina. Republici Srpskoj jedino ne ide na ruku sporazum sklopljen 2017. između Savjeta ministara i Vlade.

A sada su za Vladu posebno nepovoljni članovi 3. i 4. sporazuma. U prvom stoji da se Vlada Republike Srpska obavezuje na isplatu svih troškova arbitraže kao i troškova advokata i svih angažovanih eksperata. U članu 4. da će Vlada bez odgađanja isplatiti sve eventualne troškove koji bi arbitražom bili stavljeni na teret Bosne i Hercegovine.

Ali u ove relacije arbitraža ne ulazi, pa bi vrlo lako sve moglo da se prebaci na domaći teren, dodatno zakomplikuje i tako zapne negdje na putu između Trga Bosne i Hercegovine i Trga Republike Srpske. Odlaganje izvršenja presude koje je zatraženo 10. maja, samo će dodatno štetiti budžetima, odnosno građanima, zbog visokih kamata, zahvaljujući kojima će iznos od 90 miliona, za svaki mjesec kašnjena rasti za čak 500 hiljada maraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare