Ko će predstavljati BiH na Forumu u Dubrovniku

Vijesti 07. jul 202118:39 3 komentara

U petak u Dubrovnik stiže desetak ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, stiže i šef evropske diplomatije Josep Borrell, ali i novi visoki predstavnik za BiH, Christian Schmidt. No, ne stiže jedino, po svim prilikama, Bisera Turković. Bosni i Hercegovinu će na najvišem diplomatskom skupu, predstavljati zamjenik ministrice. Forum će otvoriti premijer Hrvatske Andrej Plenković. Tema- svijet nakon pandemije, te politička situacija na Zapadnom Balkanu.

Ministrica Bisera Turković, potvrdila je za određene medije da na forum u Dubrovnik, koji počinje u petak, ne ide zbog godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici, koja je u nedjelju.

“Napominjem da je Bisera Turković mogla biti u Duborvniku pa jasno onda doći na vrijeme u Srebrenicu ali to nije prvi put od nje ona je umjesto vakcina u Saudijskoj Arabiji nabavljala hurme, ništa od te osobe koja je upošljavala svoje bliske članove familije na određene funkcije ne treba očekivati”, rekao je akademik Enver Kazaz.

Jedinstvena prilika za rješavanje nedoumica sa RH

Kakvi su tačno vanjskopolitički ciljevi ministrice Turković, nije jasno ni pojedinim parlamentarcima. Predložili su da je upitamo. No, kao mnogo puta do sada, tako i danas, bez odgovora iz Ministarstva.

“Ja mislim da će njen odgovor biti zapravo suština slike o tome na šta liči naša politika”, rekao je Saša Magazinović, zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Jedinstvena je to bila prilika, mišljenja su mnogi, da se s prije svega, s hrvatskim zvaničnicima, među kojima će biti i ministar Gordan Grlić Radman, razgovara o brojnim nedoumicama koje su posebno posljednjih sedmica aktuelne na relaciji dvije zemlje. Hrvatsko lobiranje za izmjene Izbornog zakona, brojne kritike iz Bosne i Hercegovine. Ako i dođe na Forumu do teških tema, s njima će se, navjerovatnije morati suočiti zamjenik ministrice, Josip Brkić.

“Ja bih volio da svaki put kada bilo koji predstavnik Savjeta ministara, da li se radi o ministru ili zamjeniku određenog ministarstva iznosi zvanične stavove usaglašene u tom pitanju, to je mnogo važno da se govori o nečemu iza čega stoji čitav Savjet ministara a imam osjećaj da se ovdje radi o jednom raštimanom orkestru u kojem se ne zna ko šta radi”, rekao je Branislav Borenović, zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Političari jedne zemlje zastupaju interese druge zemlje

Nerijetko se dešava i da tokom diplomatskih susreta, pojedini bh. političari ne zastupaju interese svoje zemlje. Slučaj je to bio nedavno na Forumu u Ohridu. Profesorica međunarodnih odnosa Nedžma Džananović Miraščija, jedina nije ostala nijema na govor hrvatskog ministra diplomatije Grlić Radmana, koji je umjesto o Hrvatskoj pažnju posvetio Bosni i Hercegovini. No, tu nije bio kraj.

“Srbijanska premijerka Ana Brnabić spomenula je je BiH usput moram da kažem, za razliku od hrvatskog vanjskih poslova koji je 3/4 svog izlaganja zapravo govorio o BiH, ona je BiH spomenula tek uzgred kao još jednu zemlju uz Srbiju kojoj članstvo u NATO nije interesantno. Osim što to činjenično nije tačno jer mi smo dio MAP-a i stoji u Zakonu o odbrani, nakon gospođe Brnabić obraćao se gospodin Tegeltija koji taj njen ispad, tu dezinformaciju, on se nije osvrnuo ni na koji način”, rekla je Nedžma Džananović Miraščija, profesorica međunarodnih odnosa na FPN.

Inače, dok Forum u Dubrovniku bude trajao, Bosnu i Hercegovinu će prvi put u mandatu posjetiti hrvatski predsjednik Zoran Milanović. A kakav odnos prema državi ima, najbolje možda govori činjenica da tokom kako navodi zvanične posjete, neće doći u zvanično Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare