Ko će sve dobiti pomoć od 100 KM u FBiH?

Vijesti 07. jul 202219:26 1 komentar

Bogatiji za stotinu konvertibilnih maraka, ako se tako može reći, uskoro će postati građani Federacije Bosne i Hercegovine. Ali ne svi. Jednokratnu novčanu pomoć dobiće socijalno ugroženi.

“To se prije svega odnosi na penzionere, njih 378 hiljada. Imamo nešto više penzionera, ali nisu svi rezidenti u BiH, nego žive negdje drugdje. To je 100 KM. Zatim, korisnici boračkih naknada, njih je oko 100 hiljada, takođe po 100 KM. 53 hiljade osoba sa invaliditetom i civilne žrtve rata. Pored ovoga 10 hiljada porodica će dobiti, onih koje su u stanju socijalne potrebe, dobiti paket vrijedan oko 500 KM iz naših robnih rezervi”, kazao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

“Mogu reći za umirovljenike da će ova naknada biti isplaćena uz isplatu sljedeće mirovine, to je mirovina za sedmi mjesec, a da će za ostale korisnike u roku od 60 dana izvršiti isplate” kazala je Jelka Miličević, ministrica finansija FBiH.

I poslodavci imaju mogućnost pomoći svojim uposlenicima. Jedna prosječna aprilska plata od 1080 konvertibilnih maraka, bez plaćanja doprinosa i poreza.

“Ona je moguća do 31.12.2022.godine. To je stvar dobre volje. Mogu isplatiti, ne moraju isplatiti. Mogu isplatiti 1080 maraka, mogu 100 maraka, 50. To je naša poruka, ne stvaramo nikome obavezu, otvaramo mogućnost”, dodaje Miličević.

Dok se uposlenici nadaju dobroj volji poslodavaca, penzioneri sa stotinu maraka više, teško da mogu kupiti osnovne životne namirnice. Uporedo, inflacija u Bosni i Hercegovini, koja je najveća u regiji, i dalje raste.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare