Ko je Janoš Ader, predsjednik Mađarske koji danas dolazi u BiH

Vijesti 14. dec 202109:16 3 komentara
Reuters

Danas stiže u našu zemlju gdje će razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH.

Iako je na poziciji predsjednika Mađarske devet godina Janoš Ader malo je poznat javnosti u Bosni i Hercegovini. Ader je jedan od osnivača vladajuće partije Fides, a u politici je od osamdesetih godina.

Jedan je od učesnika pregovora o mirnoj tranziciji Mađarske iz komunizma u parlamentarnu demokratiju. Prije predsjedničke funkcije, bio je član Nacionalne skupštine, ali i poslanik u Evropskom parlamentu.

U martu 2017. godine Ader je reizabran za predsjednika Mađarske, na mandat od pet godina. Iako mu je uloga uglavnom protokolarna, njegove ovlasti su značajne. Vrhovni je komandant mađarske vojske, imenuje ambasadore, opunomoćuje ministre. Ima pravo prisustvovati skupštinskim zasjedanjima, odborima u Parlamentu. Može inicirati referendum, raspustiti Parlament, te potpisuje zakone.

Mađarski predsjednik bira se tajnim glasanjem u Mađarskom parlamentu, i to najranije 60, a najkasnije 30 dana prije isteka mandata prethodnog predsjednika. Kandidaturu mora potpisati bar jedna petina poslanika u Parlamentu Mađarske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare