Ko je kriv?

Vijesti 03. mar 202119:17 3 komentara
N1

Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine je na upit N1 odgovoreno kako ovaj resor ne snosi krivicu što je Globalna alijansa za vakcine pismo dostavila 22. februara, iako je isporuka trebala da počne sredinom mjeseca. Da bi dokumenti eventualno bili potpisani, Ministarstvo civilnih poslova mora imati i pozitivna mišljenja eniteta, naglašavaju u svom odgovoru. Do ovog momenta javnosti nisu poznati ni detalji jučerašnjeg sastanka ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević sa predstavnicima Pfizera.

Potpis ministrice Gudeljević očekuju u Globalnoj alijanski za vakcine na dostavljene ugovore 22. februara. Ministarstvo civilnih poslova BiH dužno je da radi u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i važećim zakonima koji reguliraju područje zdravstva, kažu u odgovoru za N1. Napominju da ovo ministarstvo ne gubi vrijeme na procedure nego ministarstvo postupa striktno kako je propisano.

Ministarstvo civilnih poslova ne snosi krivicu što je GAVI pismo dostavio 22.veljače, iako je isporuka trebalo da počne sredinom mjeseca“, istakli su.

Da bi dokumenti, eventualno, bili potpisani, ministarstvo mora imati pozitivna mišljenja entiteta.

Koordinisati trenutnu situaciju dužnost je ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević, ističe novinarka NAP-a Amina Čorbo Zećo.

Nažalost to nije već godinu dana na sceni. Čak nemamo ni sastanke već godinu dana tzv. Konferencije ministara. Smatram da je Ankica Gudeljević vrlo dobar učenik Dragana Čovića, da imamo opstrukciju države na sceni u režiji HDZ-a“, izjavila je Čorbo Zećo.

Vrlo rijetko Gudeljević je dostupna javnosti, konstatuje novinarka Zećo, zbog toga smo pitali građane Sarajeva znaju li ko je Ankica Gudeljević.

N1: Ankica Gudeljević?

“Ne, ne, ne znam”.

“Vjeruj da ne znam”.

“Ona je najbolja ministrica u Savjetu ministara”.

“Ne”.

“Je li iz suda možda? Ne znam”.

“Ministrica vjerovatno, je li?” N1: Čega? – “Ministrica civilnih poslova.

Pitali smo i da li odgovore s početka priloga možemo dobiti direktno od ministrice, ali su nam odmah na početku iz Ministarstva civilnih poslova sugerisali da to nije moguće. Među rijetkim intervjuima ministrice Gudeljević bio je iz januara mjeseca dat upravo za N1.

Možda postoji i ta neka doza straha od tih afera koje su prethodile, ali nije to ključni problem. Entiteti, svi predstavnici ministarstava zajedno sa MCP smo sudjelovali u svim razgovorima i odlučili su se da se pristupi nabavi cjepiva putem COVAX mehanizma i EU mehanizma. Ja kao ministrica civilnih poslova koja koordinira te aktivnosti dužna sam poštovati takve želje i potrebe koje su iskazane“, rekla nam je tada Gudeljević.

N1 je u posjedu i pisma upućenog 22. februara iz COVAX-a u kojem navode kako zemlje koje primaju Pfizer moraju preuzeti određene obaveze prema ovom proizvođaču, te da Pfizer može zatražiti od države dodatna pravna osiguranja ili finansijske garancije za povrat novca i Ugovor o odgovornosti:

COVAX će omogućiti razgovor između Bosne i Hercegovine i Pfizera kako bi se razgovaralo o specifičnim rizicima i složenostima koje označava Pfizer, te s vama raditi na koracima neophodnim da se opskrba što prije nastavi“.

Podsjećamo ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević je u ime BiH još 18. septembra prošle godine potpisala Ugovor sa Globalnom alijanskom za vakcine (GAVI) o nabavci vakcina za građane BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare