Ko je Miloš Lučić? Od ponavljača razreda, preko ministra do hapšenja

Vijesti 06. dec 202211:41 3 komentara
Fena

15. maja 2020. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdio je imenovanje Miloša Lučića za novog ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Imenovanje je došlo, nakon što na mjestu ministra nije prošao nekadašnji direktor Fonda za povratak Mlađen Božović, koji je na kraju postao Lučićev savjetnik u kabinetu.

Lučić je do tada bio nepoznat široj bh. javnosti, ali je ubrzo postao poznat jer se govorilo o njegovom školskom obrazovanju. Naime, Lučić je pohađao srednju školu 5 godina, a tada je obrazložio kako je imao problem sa profesorom, pa je ponavljao 4.razred srednje škole. Tada je govorio da nije imao razumjevanja profesora, jer je često bio bolestan od bronhitisa, kao posljedica, kako je rekao tada, saobraćajne nesreće koju je imao kao osnovac. U međuvremenu upisao je fakultet koji je završavao dugo godina, a kako je tada govorio, jer je radio u bankarskom sektoru, pa je zbog karijere zapostavljao studiranje i stavio ga u drugi plan. Ipak, kaže, nije odustao, pa je završio fakultet, nakon 12 godina studiranja.

S obzirom da je po dogovoru tada ministar za ljudska prava i izbjeglice morao doći iz reda Ostalih, Lučić je bio dobar kandidat, jer se izjašnjavao kao Crnogorac. Nije htio da otkrije od kada.

“To je intimno pitanje”, govorio je.

Zanimljivo i da je prijavio krajem septembra pljačku porodične kuće. Otuđili su, tvrdio je, zlatni nakit, dva tablet računara, pištolj i parfemi i neke stvari sentimentalne vrijednosti. On je rekao da kao štićena osoba nikad nije zahtijevao od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela da dobije kućicu (koju koriste pripadnici Direkcije), ali da se poslije ovog događaja obratio Direkciji sa zahtjevom da je postave.

U toj istoj direkciji radio je i njegov pratilac iz obezbjeđenja, imenjak, Miloš Nikolić koji je u aprilu na granici sa hrvatskom kod Gradiške, uhapšen sa 10 kg opojne droge SPID, ali je Lučić demantovao da ima bliske veze sa Nikolićem, iako je isti za novgodišnju noć na Zlatiboru, zbog Lučićeve supruge, pretučen od strane više lica, pa je u vrijeme hapšenja bio na bolovanju.

Zanimljiv je i odgovor na pitanje Lučića kada je postavljen na mjesto ministra,, zašto je baš DNS predložio njega za to mjesto (tada je DNS bio u vlasti), poručivši da na to pitanje odgovor treba da da njegova stranka.

Podsjećamo, Lučića su pripadnici SIPA-e uhapsili u okviru akcije “Dijamant 2.” Sumnjiči se za krivično djelo zlouptrebe položaja ili ovlaštenja, povezano sa više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe”- poručili su iz Tužilaštva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare