Ko je odgovoran za haotičnu sliku sarajevskih javnih površina?

Vijesti 29. jun 202119:10 > 19:14
N1

Posljednjih mjeseci Sarajevo je, kažu aktivisti, jedan od najprljavijih gradova u Europi. Trenutna slika prepunih kontejnera u pojedinim naseljima, ne odaje utisak kako se radi o glavnom gradu jedne države. Građani od nadležnih traže žurno rješenja ovog problema. No, tu priči nije kraj. Posljednjih dana pojavili su se žohari, pacovi i sve više je i zmija.

Društvene mreže ponovo obiluju sadržajima prepunih kontejnera, koje postavljaju i dijele nezadovoljni građani, apelujući na nadležne da što hitnije riješe ovaj problem. Situaciju komplikuju i visoke temperature, pri čemu je opasnost od zaraze veća.

Ovo nikako nije primjer kako jedan grad treba da izgleda, posebno tokom ljetnih mjeseci, kada umjesto zelenila i cvijeća, gledamo kada smeće treba da bude zamijenjeno cvijećem i zelenilom. Osim prepunih kontejnera, sarajlije se posljednjih dana, zbog neuređenih zelenih površina, suočavaju i s pojavom žohara, pacova, ali i zmija.

Budući da su optužbe, uglavnom, upućene na adrese Komunalnih preduzeća, iz “Rada” poručuju da su njihove aktivnosti pojačane, te da nije sve njihova odgovornost. Neobično je i da su iz ovog preduzeća na svojoj Facebook stranici objavili zanimljiv video snimak, apelujući, na taj način, na neodgovorne vozače, koji svoja vozila ostavljaju na zabranjenim mjestima.

“Konkretno, mi imamo najveći problem sa odlaganjem kabastog otpada. Samo na području Opštine Novo Sarajevo, u prethodnih mjesec dana, organizovano je 10 vanrednih akcija odvoza kabastog otpada. Situacija juče – 24 sata nije prošlo nakon čišćenja tih određenih lokacija, ponovo su bile zatrpane, upravo građevinskim otpadom, upravo, kabastim otpadom”, kazao je Mirza Ramić, portparol KJKP Rad.

Bilo određenih propusta

Iz Komunalnog preduzeća Park poručuju da je bilo određenih propusta, ali da se većina kritika odnosi na površine koje nisu u njihovoj nadležnosti.

“S obzirom na to da smo dugo imali kišovito proljeće, da je vegetacija, odjednom, krenula da buja, dok smo završili prvu i drugu kategoriju, na trećoj se dogodio taj problem. Međutim, mi smo svoj problem riješili veoma brzo, uradili jednu reorganizaciju preduzeća, da smo svaki dan u jednoj sedmici posvetili svakoj opštini koju mi održavamo”, kazala je Aldijana Hamza, portparol KJKP Park.

Da problem komunalne nehigijene u glavnom gradu BiH traje decenijama, podsjećaju i aktivisti. Smatraju da nadležna Komunalna preduzeća novca imaju dovoljno, ali da nedostaje sistem koji bi regulisao ovu oblast.

“Inspekcije ne rade svoj posao, inspektora je premalo i nema ih na ulicama. Nemate, uopšte, jasno razgraničenje ko je za šta nadležan. Tako da se o našim parkovima, na primjer, brinu i opštine i Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo. Rezultat je da se ne brine niko”, istakao je Anes Podić, Udruženje “Eko akcija”.

Ko je odgovoran za haotičnu sliku sarajevskih javnih površina, kada će gradske ulice ponovo mamiti na šetnju, između ostalog, pitali smo i predstavnike Kantonalnog ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture, ali odgovor nismo dobili. Dok se odgovornost prebacuje s jednih na druge, dugoročno rješenje ovog problema još se ne nazire.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad