Ko je odgovoran za hladne radijatore u Zenici?

Vijesti 14. okt 202118:47 2 komentara

Iako je najavljeno da će grijna sezona u Zenici početi 1. oktobra to se nije desilo. Protekli dani bili su izuzetno hladni, naročito tokom noći, pa su Zeničani u hladnim stanovima iščekivali da njihovi radijatori konačnu budu topli. Za sve to vrijeme trajalo je prebacivanje odgovornosti i stalna saopštenja nadležnih. Dogovor je sada uspostavljen, a grijna sezone počinje sutra.

Kada se pojavi problem u bh gradovima – počinje rat saopštenjima. U toj kakofoniji uvijek je kriv neko drugi, kažu analitičari. Grijanje u Zenici proteklih dana bilo je predmet velike polemike. Dok je ArcelorMittal smatrao da JP Grijanje nije obavilo svoj dio posla, iz Grijanja su poručivali da oni nisu odgovorni. Rezultat: hladni stanovi i ogorčeni građani.

Svi građani su bili primorani da se oslone na alternativne načine grijanja proteklih dana. Gradonačelnik još od 2017. godine obećava da će Zenica dobiti novi sistem grijanja, stoji u analizi Istinomjera. To se nije desilo. Baš kao što se nije obistinio plan Gradskog vijeća da prvog oktobra stanovi budu topli. Nova grijna sezona nakon višednevnog prebacivanja odgovornosti počet će sutra, najavila je gradska uprava.

“Vjerujem da će predstojeća grijna sezona biti stabilna, a da će i grijanje sa novih kotlova početi čim prije nakon čega ćemo riješiti dugogodišnji problem grijanja grada. Ove godine, prema informacijama iz preduzeća “Grijanje”, veći je broj korisnika sistema grijanja u odnosu na prošlu grijnu sezonu što je najbolji pokazatelj da građani ne nasjedaju na medijske spinove i podvale”, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Dok gradonačelnik podsjećanja na neispunjena obećanja smatra podvalama, činjenica je da Zenica ima dugogodišnji problem sa grijanjem. Sistem grijanja projektovan je 50ih godina prošlog stoljeća. Odavno je potrebna rekonstrukcija distributivne mreže, kao i usvajanje Odluke o zagrijavanju, kažu iz Grijanja, a time bi odnosi bili regulisani.

“Tako da sljedeće godine počinju pripreme za rekonstrukciju cjevovodne mreže na području grada i nadamo se da taj posao… da bi se cijela mreža rekonstruisala 100 km cjevovoda imamo treba nam 7 do 10 godina. Toliko će trajati implementacija”, kazao je Vahdet Drino, direktor JP Grijanje Zenica.

Do tada će građani u strahu dočekivati sezonu grijanja. Optužbe, administrativna tromost i loša komunikacija vladale su proteklih dana. Kada radijatori budu topli, kažu građani, otopit će i napetost u gradu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare