Ko sve uvozi kiseonik u BiH?

Vijesti 27. sep 202116:16 > 16:44 2 komentara
N1

Ukupna količina uvezenog kiseonika u BiH za prvih devet mjeseci 2021. godine je 8.162.446,23, a procijenjena vrijednost je 2.356.584, 26 KM, rekli su za N1 iz Uprave za indirektno oporezivanje BIH.

Na spisaku uvoznika kiseonika u tekućoj godni nalaze se:

Adk doo Novi Travnik,

BAU&Garten doo Sarajevo

Istrabenz plini Breza,

Kras doo Laktaši,

Tehnogas TGT Trn,

MB Frigo klima i hlađenje doo Ilidža,

Messer Tehnoplin doo Sarajevo,

Penny Plus Vogošća,

PMP Jelšingrad FMG Gradiška,

Servis Jelić doo Široki Brijeg,

Tehnogas Kakmuž AD, Petrovo,

TevE Varnost Elektronika Visoko,

Wizz air BIH doo, Živinice,

Međunarodni aerodrom Tuzla.

Iz UIO napominju da “kiseonik nije na spisku roba koje su na režimu dozvola prilikom uvoza u BiH. Međutim, kad je u pitanju dalja upotreba uvezenog kiseonika, te da li je isti upotrebljavan kao lijek (kiseonik je inače registrovan kao lijek kod Agencije za lijekove BiH), te da li je i ko registrovan kao veleprometnik lijekova, pa tako i kisika kao lijeka, informacija se mora provjeriti u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH (na web stranici Agencije je registar veleprometnika lijekova u BiH).”

Niko i dalje nema jasan odgovor da li je uvožen industrijski kiseonik prerađivan u medicinski te kao takav isporučivan zdravstvenim ustanovama, kao i ko je sve to odobravao i kontrolisao.

Javnost interesuje i to ko je nadležan i koliko puta je kontrolisan kiseonik pri ulasku u sistem.

Vlada Republlike Srpske višečasova iza zatvorenih vrata vijeća o novonastaloj situaciji, te nepovjerenju javnosti. Nakon svega nisu najavili konferenciju za medije na kojoj bi mogli predočiti dokumentaciju te umiriti javnost, već je najavljeno saopštenje za medije, koje ni 7 časova od početka tematske sjednice nije dostavljeno.

Iz Agencije za lijekove ranije je rečeno da jedna od prozvanih firmi TGT Laktaši nije imala zahtev za uvoz medicinskog kiseonika. Na čelu ove firme je bivši ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo, protiv kojeg je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković podnio krivičnu prijavu.

Slučaj prati Posebno odjeljenje Republičkog javnog tužilaštva, a pod lupom su i direkor UKC Vlado Đajić, premijer RS Radovan Višković, te ministar zdravlja Alen Šeranić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare