Ko to lobira za Srbiju, a ko za Republiku Srpsku?

Vijesti 17. nov 202114:20 > 14:21 3 komentara
Screenshot

Novine Nova u Srbiji objavile su tekst pod nazivom "Američkim lobistima 1,8 miliona iz Srbije, kontaktirali Grenela i Palmera". Tekst je izazvao oštre reakcije u susjednoj Srbiji, a predstavnici vlasti vijest okarakterisali kao laž. Kontaktirali smo Natašu Latković autoricu teksta koja je istakla kako je iznenađena reakcijama.

“Tekst je veoma informativan prije svega, ne kritikuje se angažovanje lobističke firme “Yorktown Solutions LLC”, koju je angažovala Privredna komora Srbije. Nju nije angažovala Vlada Srbije. Povod za tekst je bila objava jednog analitičara da je Richard Grenald dobio 100.00 eura za lobiranje za Srbiju, odnosno da ga je Srbija angažovala. Mi tu infromaciju nismo našli i nismo ni objavili da je Richard Grenell lobista. Objavili smo da ga je kontaktirala firma koja se zove “Yorktown Solutions LLC”. Njihov posao je popravljanje srpsko-američkih ekonomskih odnosa, privlačenje američkih investicija u Srbiju, lakši proboj srbijanskih kompanija na američko tržište. To su zvanični podaci, baze podataka koja se zovre FARA. U Americi je sve transparentno za razliku od nas, tamo piše sve, ko je angažovan, ko je kontaktiran koliko je plaćen. Tu su kao kontakti te firme navedeni Richard Grenel, Mathew Palmer. Tu samo piše da su kontaktirani,i to putem maila, pored stoji i datum 20. decembar”, kazala je Nataša Latković.

Na tekst su oštro reagovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić

„Kategorički demantujem brutalnu i sramotnu laž sa naslovne strane tabloida Nova: da su Metju Palmer i Ričard Grenel lobisti Srbije. Zastrašujuća je perfidnost kojom je laž servirana („na spisku kontakata“ su, pa su, valjda, lobisti). Ovakve laži nanose direktnu štetu Srbiji“, napisala je premijerka Srbije na Twitteru.

„To je užasno što rade. Svakome ko vodi ovu zemlju je jasno da uništavaju one koji nisu 100 posto protiv nas, a na stranu to što je to strašna laž i pitam se kako ih nije sramota. Njhov jedini cilj je potpuno uništenje Srbije. Svako ko nije protiv nas je odmah lobista“, kazao je Vučić.

Nigdje u tekstu ne stoji da su oni lobisti, poručila je novinarka Latković. Dodaje:

“Mislim da premijeru jedne države ne priliči da iznosi laži ili, kako ona ne voli da koristi riječ laž , da ne govori istinu. Sinoć je isto to ponovio i predsjednik države. Meni je žao što predstavnici vlasti ne poštuju nezavisne medije u Srbiji, što ih smatraju neprijateljima , a ne kao medije čiji je posao, između ostalog, da kritikuju vlast i pružaju adekvatnu informaciju o onome što nas zanima, jer mi od njih ne možemo da dobijemo bilo kakve informacije”.

U istoj bazi registrovana su lobiranja Vlade Republike Srpske i to Myrmidon Group, LLC 2011.godine, potom RS Office for Cooperation, Trade and Investment iz 2013. godine te McGinnis Lochridge iz 2019. godine, a posljednja aktivnost te grupacije bila je 08. 11.2021. godine. Riječ je o press clipingu za web site www.bihdaytonproject.com sa nekoliko medijskih naslova početkom ovog mjesaca i to novinske agencije Srna sa naslovom: Dodik: Rat nije opcija, potom vijest koju je N1 plasirao pod naslovom: Cvijanovićeva se u Vašingtonu sastala sa američkim izaslanicima Escobarom i Palmerom i novinske agencije Hina: Milanović ponavlja ideju da posreduje u BiH kod Vučića i Erdogana . U materijalima se još naglašava da ova web stranica predstavlja materijale koji predstavljaju različite poglede na Bosnu i Hercegovine. Ovaj materijal distribuira McGinnis Lochridge u ime Republike Srpske. Dodatne informacije dostupne su u Ministarstvu pravde, Washington, DC. Materijali na ovoj web stranici ne odražavaju nužno mišljenja ili politikeVlada Republike Srpske.
Ovaj ugovor Vlade RS ranije se našao na meti brojnih reakcija u kojima se dovodi u pitanje potrošnja više miliona KM. Ugovor potpisanim 2019. godine Vlada RS se obavezala da će lobistima iz ove kuće plaćati na mjesečnom nivou 80.000 američkih dolara, i to od maja do decembra 2019. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare