Ko vjeruje u dobre namjere Mađarske u BiH?

Vijesti 05. apr 202218:42 5 komentara

Samo nekoliko dana nakon uvjerljive izborne pobjede Viktora Orbana, mađarska diplomacija ponovo naglašava podršku Miloradu Dodiku. Mađarski šef diplomacije pozvao je Evropsku uniju na razgovor s Dodikom, umjesto kritiziranja. Potporu mu daju Andrej Plenković i Dragan Čović. Iz SDA, pak, osuda, kako navode, putinovskog skupa u Mostaru.

Umjesto privreda, mađarskom ministru vanjskih poslova fokus politika. Priliku na mostarskom sajmu koristi da kritkuje briselsku administraciju.

“Došlo je vrijeme da poručimo Briselu valja sjahati iz visokog sedla i nije više vrijeme za bahate izjave. Ne treba govoriti o liderima Zapadnog Balkana, već treba voditi konsultacije s njima. Valja doći ovamo i razumjeti situaciju, a ako dođu ovamo onda će valjda shvatiti da ne mogu samo odmahivanjem ruke riješiti pitanje lidera koji djeluju na ovom području”, kazao je Peter Szijjarto, mađarski ministar vanjskih poslova .

A jedan od tih lidera, Milorad Dodik, itekako ima razloga biti zahvalan mađarskim vlastima, nakon što su ga spasile evropskih sankcija.

“Mađarska je ovdje veoma dobar prijatelj za sve ljude koji žive u BiH i njihov interes je isključivo da pomognu u podizanju ekonomije, boljem razumijevanju, stabilnim političkim odnosima i onim politikama koje zajednički dogovorimo”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH (SNSD).

Szijjarto je čak naveo kako će se nakon izborne pobjede Orbanove koalicije, Mađarska čvrsto zalagati za EU put BiH. A samo nekoliko mjeseci unazad, Orban izjavljuje “kako je izazov s BiH kako integrisati zemlju s dva miliona muslimana u Uniju”. Nakon mnogobrojnih kritika, iz BiH, ne i iz Unije, mađarski premijer Orban, otkazao je i januarsku posjetu Sarajevu. Mnogi danas ne vjeruju u mađarsko prijateljstvo prema cjelokupnoj državi. Među njima je i državni zastupnik SDA, Šemsudin Mehmedović, koji današnje susrete naziva “sramotnim sajmom putinovaca u Mostaru”, te oštro kritikuje Szijjartovu kritiku EU.

“Pozivam Szijjarta da u Buči i Srebrenici i Vukovaru, nauči o situaciji u BiH i na Balkanu – to su mjesta gdje EU treba učiti. Orban i Szijjarto daju signal Putinu da krene na Gruziju, Moldaviju, Poljsku, Finsku, Balkan”, kazao je Mehmedović.

U dobre namjere Mađarske, ne vjeruje ni bivši bh. ministar diplomatije, Zlatko Lagumdžija.

“Mađarska podvala sa jatacima i lupanjem po EU uz bezprizorni prijedlog da Srbija postane članica a BiH dobije kandidatski status, pa da nam susjedi budu evropski staratelji do podjele”, kazao je Lagumdžija.

Uprkos nezadovljstvu mnogih, Dodikovo partnerstvo s Mađarima jača. No ne i u novčanom smislu kako mu je bilo obećavano. Bar do sada od 100 miliona eura mađarske pomoći, nema ništa. A ako je suditi prema izjavi mađarskog novinara Szabolc Panyia, neće ni biti.

“Mađarska jednostavno nema na raspolaganju taj novac da ga tek tako pošalje u Bosnu. Tako da stvarno sumnjam da bi nešto od toga moglo stići. Mislim da je balkanska politika Viktora Orbana uglavnom usmjerena na podršku Dodiku, nauštrb regionalne stabilnosti”, kazao je Panyia.

A kada je riječ o regionalnoj stabilnosti, zanimljivo je da je upravo mađarski ministar Szijjarto, noć prije posjete BiH, razgovarao s kolegom iz Srbije, NIkolom Selakovićem. Diplomate su razmijenile čestitke na izbornim pobjedama, zaključivši kako su im međudržavni odnosi na vrhuncu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare