Koalicija “Država”: U Neumu se ne rješavaju suštinski problemi

Vijesti 29. jan 202216:11 3 komentara
Koalicija Država

Danas je održana prva javna tribina Koalicije ''Država!'', u sali Gradskog vijeća u Zenici. Tema tribine bila je: “Kuda ide Bosna i Hercegovina?” U razgovoru s građanima, poslana je poruka važnosti zajedničkog djelovanja zdravih snaga u ovom ključnom trenutku za državu, kao i stavljanje općeg interesa iznad ličnog.

Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i kandidat koalicije za člana Predsjedništva BiH, rekao je da Bosna i Hercegovina mora biti država prava i odgovornosti.

“Nijedna revolucija se nije dogodila pragmatičnim pristupom, osnova mora biti vrijednost, dostojanstvo, pravednost i iskrenost. Da bi došlo do stvarne promjene, mora doći do suštinskih izmjena Izbornog zakona, a to su elektronski izbori. Pozvao je sve zdrave snage da se pridruže i doprinesu promjeni države. Koalicija ”Država!” je prostor i mogućnost za zajedničko djelovanje”, kazao je.

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, naglasio je da u ovom trenutku oni koji žele promjene nisu jedinstveni.

“Koalicija ”Država!” je odgovor na to. Ona je prostor za sve koji žele drugačijim pristupom doprinijeti da Bosna i Hercegovina krene drugačijim putem. Dovoljno je široka, pristupačna i otvorena da se svi u koaliciji osjećaju komotno. ”Država!” je koalicija vrijednosti. Bosni i Hercegovini je potreban raskid sa dosadašnjim politikama, potrebna joj je nova energija, nove ideje i novi pristup. Dodao je da je koalicija odbila odlazak u Neum, zbog toga što se tamo ne rješavaju suštinski problemi, a to su fer i pošteni izbori. Politika Koalicije ”Država!” je politika ravnomjernog razvoja i jednakih šansi na prostoru cijele države”, rekao je Šepić.

Ninoslav Sušilović, predsjednik Posavske stranke, govorio je o uzrocima stanja u državi u Bosni i Hercegovini.

“Paradigma nacionalnih podjela funkcioniše decenijama i ona je kočnica razvoja. Tu ideologiju više ne vode nacionalisti, već lideri tri nacionalne stranke koji nemaju ideologije i vjeruju samo u moć i novac. Ovakvim političarima ne trebaju fer izbori. Ako bude do njih, neće se nikad dogovoriti”, kazao je Sušilović.

Adis Arapović, predstavnik Pokreta RED i zastupnik u Parlamentu FBiH, rekao je da je najveća vrijednost ove koalicije različitost njenih koalicionih partnera, a istovremeno, sposobnost da svi oni rade zajedno.

“Koalicija ”Država!” je dokaz da se, kada se stavi cilj ispred interesa i vizija ispred ega, može napraviti ovakav projekat prije izbora. Lični i partijski interesi su degradirali institucije države i izmjestili njihovu moć u stranke i lidere. Sve je to sakriveno nacionalističkom i ratno-huškačkom i retorikom. Zamolio je prisutne građane da šire ideju zajedništva i saradnje i da budu svjesni da se država neće sama od sebe popravljati, niti će društvo biti pravednije. Vrijeme je za progresivne snage, koji donose nove ideje i novi pristup politici u Bosni i Hercegovini, da stvore prostor za djelovanje koje će povesti državu u smijeru bolje budućnosti i prosperiteta”, poručio je Arapović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare