Koalicija ‘Pod lupom’ pokreće kampanju za fer i poštene izbore

Vijesti 15. dec 202111:43 > 11:44 0 komentara
N1

Koalicija za slobodne i poštene izbore 'Pod lupom' je današnjom konferencijom za medije u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine označila početak kampanje za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH.

Kampanja unapređenja izbornog procesa Koalicije ‘Pod lupom’ će se oslanjati na aktivno učešće bh. građana i građanki u zahtjevu za uvođenje novih tehnologija u izborni proces, i to potpisivanjem građanske peticije širom BiH za sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan, uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih lisitća.

“Danas će (pa narednih sedam dana) preko 60 organizacija iz civilnog društva iz cijele BiH, izaći na ulici i tražiti podršku za uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Od danas će biti moguće potpisati ovu građansku peticiju i online putem naše web stranice podlupom.org. Koalicija Pod lupom već dugo godina provodi projekte koji imaju za cilj unaprjeđenje izbornog procesa u BiH a sada aktivnosti provodimo kroz projekat “Sistemska transparentnost u izbornom procesu” koji finansira EU”, saopštio je Hasan Kamenjaković, PR Koalicije ‘Pod lupom’.

Svi građani i građanke će imati priliku potpisati peticiju, jer će u periodu od 15.12. do 22.12. svakodnevno biti organizovani ulični štandovi na kojima će biti moguće potpisati petciju.

“Pozivamo sve građane i građanke kada ugledaju naše prepoznatljivo ljubičaste štandove da potpišu peticiju, jer samo zajedno i uz snažan pritisak građana možemo napraviti pozitivne promjene”, dodao je Hasan Kamenjaković.

Građansku peticiju za uvođenje novih tehnologija je moguće potpisati i online putem dostupnog obrasca.

“Jedna od preporuka za koje smatramo da bi se njenim sprovođenjem izborni proces značajno unaprijedio je sprječavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan uvođenjem elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića. Shvatajući širinu uvođenja novih tehnologija u izborni proces i kompleksnost ove promjene kao i tromost u proaktivnom pristupu uvidjeli smo da je neophodno uključiti bh. građane i građanke u zemlji i inostranstvu u ovu kampanju”, naglasio je to Dario Jovanović, projektni menadžer Koalicije ‘Pod lupom’.

Promjene nabolje su moguće samo uz aktivno učešće građanstva

Uvođenjem novih tehnologija bi se vratilo povjerenje građana u izbore, ali i doprinijelo povećanju transparentnosti izbornog procesa, naglašavaju iz Koalicije ‘Pod lupom’.

Konkretno, uvođenje mašina za skeniranje glasačkih listića ne bi značajno promijenilo način glasanjana koji su birači navikli, ali bi se spriječile izborne prevare koje se ogledaju u promjeni rezultata glasanja kroz poništavanje glasova za političke protivnike, glasanje umjersto neizišlih na izbore ili dopisivanje ličnih glasova. Također, zavisno od korištene tehnologije, rezultate izbora mogli bismo imati nekoliko sati ili minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta, pojašnjavaju iz ‘Pod lupom’.

Nadalje, elektronskom identifikacijom birača bi se spriječile zloupotrebe vezane za identitet birača koji izlazi na glasanje, kao što su glasanje u ime druge osobe, glasanje više puta i zloupotreba glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta, dodali su.

Iz Koalicije ‘Pod lupom’ podsjećaju da je sva snaga upravo u rukama građana i građanki ove zemlje, te da su promjene nabolje moguće, ali samo uz njihovo aktivno učešće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!